Dodik: Komšić diskreditira BiH, samoinicijativno je pisao i dao instrukciju Veleposlanstvu BiH u Švedskoj

Dodik: Komšić diskreditira BiH, samoinicijativno je pisao i dao instrukciju Veleposlanstvu BiH u Švedskoj

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i drugi bošnjački član Željko Komšić neovlašteno je pisao Veleposlanstvu BiH u Švedskoj i mimo bilo kakvog dogovora dao instrukcije njenom osoblju u vezi s prisustvovanjem svečanosti dodjele Nobelove nagrade za književnost, izjavio je Srni član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Predsjedništvo BiH, kako i sam Komšić priznaje, nije raspravljalo o tome, pa je nejasno tko je donio odluku da osoblje Veleposlanstva ne ide na dodjelu Nobelove nagrade. Da sve bude još čudnije Predsjedništvo BiH nije dobilo poziv za tu svečanost, nije dobilo čak ni upit iz MVP-a ili Veleposlanstva u Švedskoj”, istaknuo je Dodik upitan da prokomentira Komšićeve instrukcije upućene zaposlenim u Veleposlanstvu BiH u Švedskoj da bojkotiraju dodjelu Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

On je rekao da nije jasno zašto se Komšić našao prozvanim da daje ili uskraćuje ovlasti bilo kome u diplomatskoj misiji BiH u Švedskoj.

“Komšićevo inzistiranje na politizaciji i problematizaciji nečega što je pitanje književnosti, a ne politike, dodatno diskreditira BiH u očima civiliziranog svijeta”, zaključio je Dodik.

/HMS/

na vrh članka