Radnici Aluminija prijete prosvjedima

Radnici Aluminija prijete prosvjedima

"Djelatnici Aluminija ovim putem javno traže od Uprave, Nadzornoga odbora i odgovornih političkih struktura da nam prezentiraju ponudu prema kojoj bi navodno rad tvornice bio osiguran na duži period. Nas više od 350 ovih dana će dobiti otkaze i ne znamo hoćemo li se i ikada vratiti na radna mjesta u Aluminiju.

Ako postoji realna ponuda da se već tijekom siječnja vratimo na radna mjesta (ponuda Abraham grupe), netko će od odgovornih morati obrazložiti zašto takva ponuda već nije prihvaćena i što je prepreka da se takav plan realizira. Prema našim saznanjima ponuda Abraham grupe , o kojoj će nadzorni odbor odlučivati na sjednici u ponedjeljak 16.12.2019, ne sadrži bilo kakav zahtjev za subvenciju ili povlaštenu cijenu električne energije na što se pozivaju čelnici Vlade Federacije. Pokretanje ljevaonice ni u kojem slučaju ne iziskuje veće količine električne energije. Uprava, Nadzorni odbor i odgovorne političke strukture trebaju nam dati odgovor na pitanje kakav je plan ako se odbije ponuda investitora koji su zainteresirani za pokretanje proizvodnje u Aluminiju", kažu ogorčeni djelatnici Aluminija d.d. Mostar.

"Postoji li uopće ikakav drugi plan za Aluminij ili je u centrima moći već donesena odluka da se radnici otjeraju, a kasnije tvornica preda u ruke "najam" domaćim mešetarima kada se stvari "ohlade". Mi radnici Aluminija nismo digli ruke od naše tvornice! Loše politike koje su upravljale tvornicom godinama neka podnose račun pravosudnim tijelima. Oni koji blokiraju nastavak rada tvornice iz samo njima poznatih razloga, morati će nama podnijeti račun. Ako nakon Nove godine budemo u svojim kućama, a ne na radnim mjestima , na koja se po svemu sudeći možemo vratiti brzo nakon najavljenih otkaza, biti ćemo prinuđeni na sve oblike borbe za radnička prava. Gospodo, dajte nam odgovore prije nego što dovedete situaciju još jednom do eskalacije koja je i više nego moguća. Trenutni ali i bivši djelatnici Aluminij d.d. i naše obitelji su spremne tražiti istinu na ulicama ukoliko se ne omogući nastavak rada tvornice. Želimo da prestane ova agonija jer djelatnici nisu krivi, i da nam se omogući da zarađujemo za život. Dosta nam je čekanja i igranja s našim sudbinama", stoji u priopćenju za javnost koji potpisuju ogorčeni djelatnici Aluminija d.d. Mostar.

Podsjetimo, mostarski Aluminij ugašen je ovog ljeta zbog dugovanja koja su premašila 200 milijuna eura i od tada se traže rješenja koja uključuju i moguća strana ulaganja u tvrtku. Mostarski Aluminij prestao je s radom 10. srpnja zbog visokih dugovanja, uglavnom za električnu energiju. Uz Vladu Federacije BiH, mali dioničari, radnici imaju udjel od 44 posto, dok je Vlada RH suvlasnik 12 posto dionica Aluminija.

Izvor: Bljesak.info

na vrh članka