Stigao i stav Upravnog odbora BHRT-a o intervjuu sa Sebijom Izetbegović

Stigao i stav Upravnog odbora BHRT-a o intervjuu sa Sebijom Izetbegović

Pitanja iz domena uređivačke politike u Javnom RTV servisu Bosne i Hercegovine imaju relevantnu adresu unutar ove medijske kuće, a to je njen menadžment i uredništvo. Odluke donesene na toj razini, pa tako i ona u vezi s intervjuom s direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebijom Izetbegović, legalne su i legitimne, priopćeno je iz Upravnog odbora BHRT-a.

"Svakom djelovanju izvan zakonskih i statutarnih okvira, jasno je, nedostaje legitimitet i predstavlja direktan i/ili latentan pritisak na uređivačku nezavisnost Javnog servisa BiH.

Upravni odbor BHRT-a suočava se i bavi mnogo većim problemima, koji nadilaze retoričke dileme i populističe istupe. Zbog višegogodišnjeg flagrantnog kršenja Zakona o Javnom RTV sustavu, uništen je sustav financiranja javnih emitera u BiH i to je BHRT dovelo do izdisaja. I umjesto da se prekršitelji zakona, bez izuzetaka, po zakonu, sankcioniraju i po zakonu uvedu u legalne tokove, požar se gasi benzinom, a državni javni emiter sporedno priključuje na aparate za disanje tek da se kaže da je netko nešto poduzeo", navodi se u priopćenju.

Upravni odbor BHRT-a ističe da je, u suradnji s menadžmentom kuće, okupiran rješavanjem sustavnih problema koji su, kako navodi, zbog višegodišnje nebrige i zapuštenosti, doveli 835 radnika na ivicu egzistencije, do višemilijunskih dugovanja po osnovu osobnih primanja zaposlenih, socijalnog, zdravstvenog osiguranja, učestalih blokada računa, tužbi dobavljača.

UO BHRT-a ističe da će istrajati u zahtjevima da se zakoni poštuju i provode i koristeći sva legalna i legitimna sredstva, da utječe na financijsku konsolidaciju i stabilizaciju Javnog servisa BiH i uvažavanja njegove uloge i statusa unutar Javnog RTV sustava BiH te će inzistirati na poštovanju novinarskih kodeksa ne upličući se u uređivačku politiku kuće.

"Orkestrirana podrška, kako institucija tako i cjelokupne javnosti, u tom smislu je dobrodošla", kaže se na kraju priopćenja iz Upravnog odbora BHRT-a.

Pogled.ba

na vrh članka