Uskrs radio ljubuski2xl

Čolak: Ne smijemo doći do toga da čitava BiH dođe u poziciju Mostara

Čolak:  Ne smijemo doći do toga da čitava BiH dođe u poziciju Mostara

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak je danas u Sarajevu, govoreći o prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH koji bi se sljedeći tjedan trebao naći pred zastupnicima u Zastupničkom domu, kazao da se nada da će biti dovoljo pragmatizma i političke mudrosti i da će u tom domu, eventualno određene stvari za koje predstavnici pojedinih političkih stranaka misle da nisu najbolje, popraviti, uložiti amandmane.

Kaže kako ne može prihvatiti i ne može se miriti s činjenicom da netko kaže „mi ćemo to odbaciti, nećemo to ni razmatrati“.

– Mislim da je to onda jako neozbiljan pristup i da to nije dobro. Dugo se razgovara o Izbornom zakonu BiH, odnosno njegovoj izmjeni, a nitko drugi osim nas, predstavnika Hrvatskog narodnog sabora, odnosno predstavnika Kluba Hrvata u Domu naroda, nije ponudio rješenje. Sve su samo priče, mi ćemo sada, mi ćemo poslije. Na žalost, to nije rješenje – smatra Čolak.

Po njegovim riječima, parlamentarne klupe su mjesto gdje se treba raspravljati o ovim pitanjima.

Napomenuo je da je njihov prijedlog apsolutno suglasan Ustavu BiH.

– To što mi ovim prijedlogom nismo u mogućnosti provesti i presude Europskog suda za ljudska prava, rekao je i Ustavni sud, rekli smo i mi – ne možemo to uraditi kroz Izborni zakon prije nego promjenimo Ustav BiH. Ali mislimo da bi se ovim našim prijedlogom, ili nekim sličnim prijedlogom koji bi apsolutno uvažio odluku Ustavnog suda BiH vezano za legitiman izbor izaslanika iz svakog od konstitutivnih naroda i legitiman izbor članova Predsjedništva, u bitnome relaksirali odnosi u Federaciji BiH – istaknuo je Čolak u izjavi novinarima.

Dodao je da bi se time relaksirali odnosi, prije svega, između Bošnjaka i Hrvata i „da bismo time značajno doprinijeli i približili se mogućnosti da bismo lakše promijenili i Ustav BiH“.

Podsjetio je da za izmjenu Ustava BiH treba dvotrećinska većina i da je „jako teško očekivati sada, u ovako nestabilnim političkim prilikama, da je to moguće napraviti“.

Kaže da, ukoliko kolege misle da mogu osigurati tu većinu, dakle oni koji raspolažu sa većim brojem zastupnika, „mi smo tu i stojimo na raspolaganju“.

– Ne mislimo da je dobro držati se statusa quo. Mislim da to nikome ne odgovara u ovoj državi, apsolutno nikome. Naprosto ne smijemo doći u poziciju da nam čitava BiH dođe u poziciju Mostara. Neki koji misle ili priželjkuju pomoć visokog predstavnika ili nekog drugog, mislim da je to jako loše rješenje, da to ne bi bilo dobro – smatra Čolak.

Ističe da, ako mislimo biti ozbiljan kandidat za EU, a istovremeno priželjivati da netko drugi rješava naš Izborni zakon, to nije ozbiljno.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je u srpnju po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji su predložili izaslanici iz hrvatskog naroda: Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas, Martin Raguž i Mario Karamatić.

Kako navode predlagači, predloženim izmjenama i dopunama regulira se izbor članova Predsjedništva BiH, implementira Odluka Ustavnog suda BiH, to jest izbor izaslanika u Domu naroda Federacije BiH, te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za 15. studenog trebalo da razmatra zahtjev Doma naroda da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH bude razmatran po hitnom postupku.

/Fena/HMS/

na vrh članka