Dodik: Predlagao sam zajedničku vojnu vježbu Bosne i Hercegovine i Srbije

Dodik: Predlagao sam zajedničku vojnu vježbu Bosne i Hercegovine i Srbije

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je sinoć da se bori za Republiku Srpsku, da ne dozvoljava da je još više razgrade i otmu joj ovlasti, te da nastoji objasniti opseg međunarodne prevare u BiH."Republika Srpska je jedini subjekt u BiH koji bi mogao nastaviti svoj put bez ikakvih problema", rekao je Dodik za RTS.

On je naglasio da je narod svjestan da ukoliko nema RS, nema ni slobode, te ponovio da se ne smije dozvoliti da RS izgubi svoje ovlasti. 

Komentirajući činjenicu da je dan RS - 9. siječnja osporen, Dodik je istaknuo da je neustavan Ustavni sud BiH čija je odluka o danu RS velika nepravda. 

Bonske ovlasti

On je dodao da u Ustavnom sudu BiH odluke donose tri stranca i dva Bošnjaka, a da međunarodna zajednica stoji iza tog bezakonja.

Dodik je ponovio da RS ima sve elemente države svoj teritorij, granicu, narod, institucije, demokratski izabranu vlast.

"Nemamo samo stolicu u UN i zato nas ne uspoređuju s državom. Mi živimo državu, svidjelo se to nekome ili ne", poručio je Dodik i naglasio da je ponosan na činjenicu da RS može razvijati svoje policijske snage.

Dodik je kazao i kako bonske ovlasti nemaju nikakvu pravnu osnovu i da ne priznaje ovakvu BiH, nastalu intervencijama međunarodne zajednice i visokih predstavnika.

Vojna neustralnost

On je precizirao da Vijeće sigurnosti nije dalo visokom predstavniku nikakve ovlasti, već su Aneksom deset uvedene bonske ovlasti za koje je i bivši britanski veleposlanik u BiH charles Crawford priznao da nemaju stvarnu pravnu osnovu.

"Crawford je napisao: 'Koliko vidim bonske ovlasti nemaju nikakvu stvarnu pravnu osnovu, izrodila su se u međunarodno političko blefiranje i igru moći koju visoki predstavnik uzastopno umotava u neki pravnički jezik"", naveo je Dodik i zapitao kako sada on može prihvatiti visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

Govoreći o NATO-u, Dodik je istaknuo da je cilj RS vojna neutralnost, te naveo da je donesen Program reformi BiH, odnosno plan kojim će se kretati BiH, a što ne prejudicira članstvo u NATO.

On je rekao i kako je predlagao da se ubuduće što više izvode zajedničke vježbe pripadnika Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka