BiH se obvezala: “Nećemo okupirati Mjesec”

BiH se obvezala: “Nećemo okupirati Mjesec”

Bosna i Hercegovina se obavezala da neće okupirati Mjesec ni druga nebeska tijela, piše u dokumentu koji je ratificiran u četvrtak na sjednici Parlamenta BiH u Sarajevu.

Riječ je o Ugovoru o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira kojim se BiH obavezuje, između ostalog, da neće u svemiru koristiti nuklearno naoružanje.

U ugovoru stoji da svemir, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, nije predmet nacionalnog prisvajanja na osnovu zahtjeva za suverenitetom, putem korištenja ili okupacije, ili bilo kojim drugim sredstvima.

“Pravila korištenja svemirskih resursa mogla bi pričekati, bar dok se ne urede ovozemaljska”, izjavio je za Radio Slobodna Europa Mirko Šarović, zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) u Parlamentu BiH.

“Nećemo kazati da je ono nebitno i nevažno, ali u ovoj našoj zbilji, stvarnoj životnoj i političkoj, treba dati šansu onim našim životnim pitanjima boljeg života, ekonomije i razvoja kao dominantne teme. Sve ostalo je margina i smatram da možda nije vrijeme za pitanje te vrste, ne samo ovog nego i drugih”, naveo je Šarović.

Većina zastupnika koje je RSE anketirao u hodniku zgrade Parlamentarne skupštine BiH, međutim, nije ni znala što se nalazi u materijalu kojim se BiH obavezuje da neće okupirati Mjesec i druga nebeska tijela.

/HMS/

na vrh članka