Radončić ministar sa samo jednim zastupnikom u Parlamentu BiH

Radončić ministar sa samo jednim zastupnikom u Parlamentu BiH

Zastupnik Saveza za bolju budućnost u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut obavijestio je danas vodstvo SBB-a da istupa iz te stranke, te da će u Parlamentu BiH od sada djelovati kao samostalni zastupnik, u skladu sa članom 1.9 Izbornog zakona BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Arnaut je naveo da najava SBB-a o pokretanju tužbe protiv zastupnice Jasne Duraković, nakon što je ona napustila ovu stranku uz objašnjenje kako ne želi rušiti aktualnu vladu Sarajevske županije, onemogućava njegovo dalje članstvo u toj stranci.

“Moja je dužnost štititi i zauzimati se za ljudska prava i osnovne slobode, pitanjima od prvenstvenog političkog i javnog interesa. U svjetlu najavljenog procesa protiv Duraković, istupanje iz članstva u SBB-u i vršim u okviru tih dužnosti“, naglasio je Arnaut.

Arnaut je naveo kako će u Parlamentu BiH nastaviti djelovati u skladu s obećanjima danim glasačima i dosadašnjim uspjesima u pravcu “smanjenja privilegija i javne potrošnje, zaštite interesa Bosne i Hercegovine i njenih građana, uključujući branitelja progonjenih od strane susjednih država, nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv svih oblika terorizma, korupcije i sukoba interesa, zaštite ljudskih prava, napretka ka članstvu u NATO savezu i EU, te drugih takvih pitanja”.

“Trebaju shvatiti da ovaj moj potez predstavlja slobodu djelovanja i izražavanja, a ne sukob sa SBB-om. Neka u takvim okolnostima ne očekuju da ću pristati na izdaju svojih principa”, priopćio je Arnaut.

Inače, SBB u Zastupničkom domu Parlamenta BiH imao je dvoje zastupnika Editu Đapo i Damira Arnauta, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Zastupnica SBB-a u Skupštini Sarajevske županije Jasna Duraković, inače kćerka bivšeg lidera SDP BiH i Saveza komunista BiH pokojnog Nijaza Durakovića i Damir Arnaut napustili su SBB nakon što je stranka na čijem je čelu novoimenovani ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić potpisala koalicijski sporazum sa SDA, kojoj se pridružio i DF Željka Komšića.

/HMS/

na vrh članka