Rast broja zaposlenih ispraznio blagajnu institucija na razini BiH

Rast broja zaposlenih ispraznio blagajnu institucija na razini BiH

Iako su institucije BiH prošle godine funkcionirale na osnovi odluka o privremenom financiranju jer nije bila formirana nova vlast ni usvojen proračun za 2019. godinu, to nije dovelo do ušteda na svim poljima, a najveće povećanje rashoda zabilježeno je na primanjima zaposlenih čiji je broj nastavio rasti.

Prema podacima iz izvještaja o izvršenju proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza za devet mjeseci prošle godine koji je pripremilo Ministarstvo financija i riznice u Vijeću ministara, ukupni rashodi i izdaci iznosili su 635,57 milijuna i manji su za oko 31,9 milijuna KM u odnosu na isti period godinu ranije.

Za tekuće izdatke iz proračuna je potrošeno 601,4 milijuna KM, dok je za bruto plaće i naknade izdvojeno 412,5 milijuna, što je za 10,3 milijuna KM više nego u istom periodu godinu ranije.

Tome je, navedeno je u izvještaju, doprinio veći broj zaposlenih te unaprjeđenja putem internih popunjavanja radnih mjesta u institucijama u BiH, u kojima radi više od 22.000 osoba.

Za 2,4 milijuna su veći i računi na ime naknada troškova zaposlenih i iznosili su 87,7 milijuna KM, piše "Glas Srpske".

Prošle godine je, istaknuto je u izvještaju, na snazi bilo privremeno financiranje, zbog čega je izvršenje kapitalnih izdataka znatno manje u odnosu na 2018. godinu.

- Proračunski korisnici nisu bili u mogućnosti započinjati nove ili proširene programe i aktivnosti, nego samo podmirivati tekuće izdatke i nastaviti realizaciju započetih projekata iz prethodne godine - navedeno je u izvještaju koji je usvojen na posljednjoj sjednici Vijeća ministara.

Od siječnja do kraja rujna prošle godine smanjeni su izdaci za nabavu materijala i unajmljivanje imovine i opreme jer se nekoliko institucija preselilo u objekte koji su i kupljeni za njihov smještaj.

U rasponu od 200.000 do 1,1 milijuna KM smanjeni su izdaci za usluge prijevoza i gorivo, telefonske i poštanske usluge, te putne troškove, dok su ukupni materijalni troškovi smanjeni za 8,6 milijuna maraka.

Iz proračuna je isplaćeno oko deset milijuna KM za obveze na osnovu sudskih presuda i članarina u međunarodnim organizacijama.

Izvor: Dnevnik.ba

 

na vrh članka