Košarac: Nadležne službe trebaju provjeravati robu iz Kine

Košarac: Nadležne službe trebaju provjeravati robu iz Kine

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac izjavio je danas da je vanjskotrgovinsko poslovanje BiH s Kinom izuzetno značajno, ali i da će domaće nadležne službe provjeravati svu robu koja se uvozi iz Kine jer je najvažnije zdravlje građana u ovoj zemlji.

Košarac je, komentirajuću vanjskotrgovinski odnos BiH i Kine, koju je zahvatila epidemija virusa korona, rekao novinarima da je riječ o veoma značajnom vanjskotrgovinskom partneru, koji mnogo ulaže u BiH.

Ističući da će biti načinjena analiza, Košarac je naveo da BiH uvozi iz Kine ribu, riblje proizvode, morske plodove i hranu za kućne ljubimce, te da su iz epidemioloških službi informirani da je dug period prijevoza tih proizvoda i da oni ne mogu imati efekte na zdravlje stanovništva.

“Pratit ćemo analize. Izuzetno je bitno da se nastavi vanjskotrgovinski promet s Kinom, čije je tržište za BiH veoma značajno i da se omoguće kineske investicije iz kompanija različitih sektora”, dodao je Košarac.

Što se tiče zdravstvene zaštite, kako je rekao Košarac, nadležne agencije će morati raditi u skladu sa standardima i provjeravati svu robu koja se uvozi iz Kine jer je najvažnije zdravlje građana u ovoj zemlji.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba izjavio je danas novinarima da Ured prati situaciju u vezi s virusom korona i da za sada nema pokazatelja da su potrebne dodatne mjere.

“Činjenica je da još ni Svjetska zdravstvena organizacija nije načisto, vidite da se svako malo pojavi neka nova informacija tko bi mogao biti prijenosnik, uglavnom, pratimo situaciju i sve ćemo uraditi da ne dođe do unosa u našu zemlju”, dodao je Kalaba.

Govoreći o afričkoj kugi svinja, koja se nedavno pojavila i u Srbiji, Kalaba je rekao da Ured donosi u skladu s europskim preporukama uputstva o zabrani živih životinja i proizvoda od životinjskog porijekla ako se pojavi neka bolest.

“Iz Srbije se sada može uvoziti sva roba životinjskog porijekla, odnosno proizvodi od svinja koji su obrađeni na najmanje 80 stupnjeva Celzijusovih i konzerve. Mi ćemo tu zabranu držati do trenutka dok ne budemo sigurni da nećemo unijeti bolest u zemlju”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, Ured za veterinarstvo BiH procjenjuje rizike stalno i donosi nove odluke u vezi s tim.

/SRNA/HMS/

na vrh članka