Počela istraga o ratnoj prošlosti sudaca i tužitelja u BiH

Počela istraga o ratnoj prošlosti sudaca i tužitelja u BiH

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija rekao je da je Ured disciplinskog tužitelja počeo istragu o ratnoj prošlosti sudaca i tužitelja i da od tempa prikupljanja podataka u nadležnim tužiteljstvima ovisi koliko će ta procedura trajati.

Tegeltija je naveo da su zaključci koje je donio VSTV, posebno prva četiri koja se odnose na prikljupljanje informacija, jasni, prenosi Srna.

“U ovoj fazi, na osnovu ta četiri zaključka, pokušava se doći do pravih informacija nadležnih institucija o tome postoje li kazneni predmeti protiv određenih sudaca i tužitelja za kaznena djela ratnih zločina”, ističe Tegeltija.

On je naglasio da u ovoj fazi provjere ratne prošlosti sudaca i tužitelja ne može govoriti konkretnije, dok se ne prikupe podaci iz svih tužiteljstava u BiH.

Tegeltija kaže da je prvi zaključak već izvršen.

“To je informacija Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske, koja je dostavljena Uredu disciplinskog tužitelja. Iz ureda su poslali odgovor Republičkom centru RS-a da su zaprimili informaciju i sada rade u okviru svojih nadležnosti”, rekao je Tegeltija.

On je naveo da nije riječ o krivici sudaca i tužitelja, već o utvrđivanju ponašanja koja su nespojiva s dužnosti sudaca i tužitelja.

Tegeltija smatra da nema osnova za tvrdnju sudca Suda BiH Branka Perića da 20 godina nakon rata nije moguće stvoriti pravni osnov za preispitivanje nečije prošlosti radi kažnjavanja.

“I poslije Drugog svjetskog rata ljudi su nakon 40 godina bili optuživani za ratne zločine”, napominje Tegeltija i dodaje da je “sulud stav” da je nakon više od 20 godina nešto nemoguće istražiti i utvrditi.

/HMS/

na vrh članka