Sud BiH: Dodik prisluškivan zbog Pavlović banke, prošle godine

Sud BiH: Dodik prisluškivan zbog Pavlović banke, prošle godine

Sud Bosne i Hercegovine je u krivičnom predmetu protiv osumnjičenog Pavlović Slobodana i drugih zbog krivičnog djela Pranje novca iz člana 209. stav 3. KZ BiH i Zloupotreba položaja i ovlasti iz člana 347. stav 4. KZ RS izdao naredbu za primjenu posebnih istražnih radnji,  nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, prema određenom broju osoba uključujući i Milorada Dodika, priopćeno je iz Suda BiH.

U priopćenju se navodi da je naredba izdana na obrazloženi prijedlog Tužiteljstva BiH, u skladu sa odredbama člana 116. stav 2. točka a) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine. Mjere su primjenjivane u razdoblju od 11.2.2016. do 13.5.2016. godine i iste se više ne provode.

-Radi se o posebnoj istražnoj radnji prikupljanja dokaza koja je predviđena Zakonom o krivičnom postupku BiH za čije provođenje su propisani točno određeni uvjeti i koji su u konkretnom slučaju bili ispunjeni. Ovakav način prikupljanja dokaza je propisan i u entiteskim zakonima o krivičnom postupku, Brčko distrikta, kao i u krivičnim zakonodavstvima regije i Europe, te predstavlja zakonito vršenje nadležnosti pravosudnih institucija, stoji u priopćenju Suda BiH.

Sud je na osnovu navoda iz obrazloženog prijedloga Tužiteljstva BiH utvrdio postojanje osnova sumnje da su počinjena navedena krivična djela,  te da nije postojala mogućnost da se dokazi prikupe na drugačiji način, odnosno da je pribavljanje povezano sa nesrazmjernim teškoćama, na osnovu čega je naredba i izdana.

Sudac za prethodni postupak nakon okončanja ovakvih radnji, a po dostavljanju izvještaja i očitovanja Tužiteljstva, obavještava o tome osobu protiv koje je radnja bila preduzeta radi zaštite njenih procesnih prava.  Osoba protiv koje je mjera bila poduzeta može od Suda, u skladu s odredbama člana 119. stav 3. Zakona o krivičnom postupku BiH, zatražiti ispitivanje zakonitosti naredbe i načina na koji je provedena mjera.

U tom smislu Miloradu Dodiku je poslana obavijest s uputom da u roku od osam dana od dana prijema obavijesti može koristiti navedeno zakonsko pravo, priopćeno je iz Suda BiH.

U priopćenju se pojašnjava kako Sud vrši sudsku kontrolu krivičnih istraga koje provodi Tužiteljstvo BiH u zakonom predviđenim procesnim situacijama protiv osumnjičenih osoba bez obzira na društveni položaj i funkciju koju imaju, a  isključivo na osnovu dokaza prezentiranih od strane Tužiteljstva BiH, te poštuje zakonsku odredbu obavještavanja o provedenim mjerama, u cilju zaštite svih prava osoba prema kojima su iste i poduzimane.

/HMS/

na vrh članka