Dodik objasnio zašto mu je Izetbegović "interesantan"

Dodik objasnio zašto mu je Izetbegović "interesantan"

Predsjednik Repblike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da Beograd i Banjaluka moraju zauzeti jedinstven stav prema postupanju Bakira Izetbegovića, ističući da iza takve politike stoji međunarodna zajednica.

"Moramo imati jedinstven stav što se tiče Bakira Izetbegovića. On nije izuzetak, ovo nije samo Bakir, političko Sarajevo u smislu muslimanskog dijela - ovo je i međunarodna zajednica koja stoji iza takve politike", rekao je Dodik sinoć za RTS.

On je kritizirao izostanak regiranja međunarodne zajednice povodom Izetbegovićeve izjave o priznanju Kosova i ukazao da bi "ovo moglo svašta da izazove", te dodao da je američkoj veleposlanici u BiH Maureen Cormack "bilo samo važno da kaže kako se navodno ne može uporediti Kosovo i Republika Srpska."

"Moje je pitanje zašto ne može?", upitao je predsjednik RS.

Prema njegovim riječima, Cormack se neprimjereno miješa u unutrašnje stvari BiH, tako što je pokazala da stoji iza izjave Bakira Izetbegovića i njoj je isto žao što BiH nije priznala Kosovo.

Dodik je rekao da Srbija u ovoj situaciji ima dodatnu odgovornost kao najvažnija zemlja za uspostavljanje stabilizacije i mira u regiji, ali nije želio sugerirati kako bi Beograd trebao postupiti prema Izetbegoviću.

"Naravno da postoje razne mjere, u diplomaciji postoji mogućnost da nekoga proglasite personom non grata, izbjegavate susret ili da uđete u politički obračun", rekao je Dodik.

On je ocijenio da Srbija, imajući u vidu potrebu da afirmira svoj međunarodni položaj mirotvornom politikom, misli da će Izetbegović, ukoliko i dođe (u Beograd), imati mnogo stvari objasniti i da mu neće biti ugodno.

Predsjednik RS ocijenio je da je Izetbegovićeva izjava motivirana frustracijom i ukazao da politički predstavnici Bošnjaka gotovo svi identično misle - žele što veću štetu za Srbe, a da Izetbegović "priželjkuje i priziva priznanje Kosova, mimo službenog stava institucija BiH".

Dodik je istakao da nije moguće da BiH prizna Kosovo i objasnio da Izetbegović sebe vidi ili predstavlja kao BiH što on nije. "On je tek muslimanski lider u BiH i jedan od tri u Predsjedništvu", kaže predsjednik Srpske.

"Priznanje Kosova bilo je na dnevnom redu i nije nama nepoznato da Bakir Izetbegović i gotovo svi politički ljudi Bošnjaka muslimana u Sarajevu žele da priznaju Kosovo bilo oni Bakirovi, ili Silajdžića ili Lagumdžije. Naravno da su morali pribaviti suglasnost Republike Srspke za tako nešto, a takve suglasnosti nema i neće je ni biti", poručio je Dodik.

On je istakao da Sarajevo nije ni Bakir ni muslimani-Bošnjaci, nego da ako nešto hoće uopće da bude, onda mora biti sveto trojstvo tri konstitutivna naroda i da oni kreiraju te stavove.

Dodik je rekao da očekuje da će predstavnici Srba u Banjoj Luci razgovarati o tome i poručio da Srbi neće biti dio farse i žrtvovati stečena prava.

On je podsjetio da je Bakir Izetbegović još u prvom mandatu rekao da nastavlja politiku svog oca.

Dodik je istakao da bi trebalo da srpski predstavnici istupe iz zajedničkih institucija, jer ne može netko uzurpirati BiH u koju su Srbi utjerani i gdje su im otimana prava.

"Srbi podržavaju međunarodni sporazum, a onda vidimo da iza onoga kako se ponaša Bakir ili bilo koji muslimanski lider, stoji međunarodni faktor predvođen Amerikancima, koji su stajali iza dodatne centralizacije, smanjenja autonomije autoriteta Republike Srpske. Rekli smo da nećemo više biti dio te farse", rekao je Dodik.

On je naveo da ne mrzi BiH, ne mrzi nijednog muslimana, te da mu je Bakir Izetbegović interesantan, jer može da se nosi sa njim u političkim duelima, u kojima je Republika Srpska izašla bolja.

 

Izvor: N1

na vrh članka