Novi Zakon o MIO-u: Oni koji ne žele čekati starosnu mirovinu, bit će financijski kažnjeni

Novi Zakon o MIO-u: Oni koji ne žele čekati starosnu mirovinu, bit će financijski kažnjeni

Novi Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju prepoznaje i raniji odlazak u mirovinu, od starosnog koji iznosi 40 godina staža i 65 godina života, međutim, oni koji se odluče otići prije u mirovinu, prema riječima Zijada Krnjića, direktora Federalnog zavoda MIO, plaćat će "penale", točnije, bit će im zbog toga manje mirovine.

Novi zakon predviđa i sistem bodovanja mirovina, a bod koji iznosi 14 KM, sabira se sa svakom godinom radnog staža, što je, kaže Krnjić, prihvatljivo za Zavod MIO.

Podsjećanja radi, prema novom Zakonu o MIO-u, koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2018.godine, u raniju mirovinu mogu otići žene koje imaju 30 godina i šest mjeseci staža i 55 godina i šest mjeseci života, a muškarci sa 60 godina i šest mjeseci starosti i 35 godina i šest mjeseci staža. U 2019. godini se te granice pomjeraju za šest mjeseci i za godine starosti i za staž.

- U odnosu na nedostajeće godine života mirovina će se smanjivati. Recimo, ako bi netko u normalnim okolnostima dobio penziju od 560 KM, a ne želi čekati da navrši 65 godina i pri tome ima manje od 40 godina staža, a hoće ići sa 64 godine, onda mu se mirovina umanjuje za četiri posto, a to je nekih 24 KM. Ako hoće sa 63 godine u mirovinu odbit će mu se od mirovine osam posto... To je svjesno destimuliranje ranijeg odlaska u mirovinu, nije greška. Moram reći da će biti jako visoki penali i neće biti isplativo ići u prijevremenu mirovinu, a što je i namjera. Dakle, bit će financijski kažnjeni oni koji idu u prijevremenu mirovinu, što i treba biti. Tko ima više staža, treba i imati veću mirovinu. Ne može svima isto - kategoričan je Krnjić.

Osvrnuvši se na bodovanje mirovina, Krnjić kaže kako je visina boda od 14 KM u skladu sa projekcijama Federalnog zavoda mirovinsko-invalidskog osiguranja.

- Mi smo ranije rekli kako bi bod trebao iznositi 13,60 KM, ali bi i taj bod bio kasnije usklađen sa porastom plaća u FBiH i on bi u narednoj godini iznosio 14 KM. Dakle, to vam je isto, jer u 2018. godini nema usklađivanja boda. Naime, bod se sabira sa svakom godinom radnog staža. Prosječna plaća za godinu je jedan bod, a 40 godina je 40 bodova puta 14 KM, to vam je 560 KM. To vam je iznos starosne mirovine sa prosječnom plaćom - objasnio je Krnjić.

 

Izvor: Faktor.ba

na vrh članka