Pehar: U Federaciji su 124 osobe zaražene koronavirusom

Pehar: U Federaciji su 124 osobe zaražene koronavirusom

Član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar izjavio je da je, prema izvještaju koji je ovaj zavod objavio jutros u 10.00 sati, u protekla 24 sata testirano je 118 novih uzoraka od čega je Covid-19 potvrđen kod 28 osoba.


- Zaključno sa današnjim danom u Federaciji BiH je testirano 855 osoba, a Covid-19 je potvrđen kod 123 pacijenta – naveo je Pehar prilikom redovnog obraćanja predstavnika nadležnih federalnih institucija povodom širenja koronavirusa.

Gledajući po županijama, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji su 44 pozitivna slučaja, Zapadno-hercegovačkoj županiji 18, Tuzlanskoj 18, Sarajevskoj 17, Zeničko-dobojskoj deset, Unsko-sanskoj osam, Bosansko-podrinjskoj šest, te u Posavskoj i Srednjo-bosanskoj županiji po jedan pozitivan slučaj.

- Nažalost, imamo i pet potvrđenih smrtnih ishoda od infekcije koronavirusom, dva u Bihaću, jedan u Konjicu, jedan u Sarajevu i posljednji, peti slučaj, pacijent iz Gruda koji je preminuo jučer. U međuvremenu smo dobili potvrdu još jedne osobe pozitivne na Covid-19 čime je broj potvrđenih slučajeva u Federaciji BiH sada porastao na 124. U pitanju je osoba iz Širokog Brijega kod koje je potvrđen ovaj virus – dodao je Pehar.

Naveo je da su također potvrđeni i uvezeni slučajevi i zemalja Europe – Italije, Njemačke, Švicarske, Srbije, Austrije, Turske i SAD-a. Lokalna transmisija je registrirana na području četiri županije – Hercegovačko-neretvanske, Zapadno-hercegovačke, Unsko-sanske i Bosanskopodrinjske.

Što se tiče nadzora, dodao je Pehar, dosad je na području Federacije BiH pod zdravstveni nadzor stavljeno više od 35.000 osoba i očekuje se da će taj broj rasti.

Pehar je podsjetio da je od petka u funkciji geoportal na adresi www.covid-19.ba koji je Vlada FBiH pripremila u suradnji Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH, a na kojem građani mogu pronaći kompletne, aktuelne i potvrđene podatke službenih i nadležnih javnih i zdravstvenih institucija koje se odnose na situaciju sa koronavirusom.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka