Reakcije treba slati onima koji su manipulacijama kreirali politički podložan SIP

Reakcije treba slati onima koji su manipulacijama kreirali politički podložan SIP

Održavanje izbornog procesa je temelj demokratskog funkcioniranja svakog političkog sustava.

Ukoliko članovi tijela koje treba osigurati uvjete, nadzirati izborni proces i implementirati rezultate izbora su birani i postavljeni na neustavan i nelegalan način, cjelokupan izborni proces nema pravno ni bilo kakvo uporište. Upravo tako izabrani članovi ne mogu biti nikakav jamac zakonitog ni transparentnog izbornog procesa, priopćeno je iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS BiH), prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Iz HNS-a navode da inzistiranje na poštivanju zakonskih i ustavnih procedura prilikom imenovanja članova Središnjeg izbornog povjerenstva ne može biti kvalificirano kao bilo kakvo uvjetovanje od strane bilo koga.

-Ignoriranje i selektivan pristup zakonima i proizvoljno tumačenje istih otvara put daljnjim nelegalnostima. Središnje izborno povjerenstvo (SIP BiH) ne može i ne smije biti politički pristrana institucija, a ona to u ovome sastavu članova definitivno jest. Nitko nema pravo javno opravdavati, ili još gore, braniti kršenje Ustava i zakona i pri tome krivicu prebacivati na političku opciju koja zagovara i brani ključnu demokratsku i pravnu normu: poštivanje Ustava i zakona. priopćeno je iz HNS BIH.

Istaknuto je i kako su međunarodne organizacije, uključujući i OSCE, upoznate su sa svim nepravilnostima koje su provedene u postupku izbora novih članova SIP BiH.

-Postojeći Izborni zakon jasno precizira način i pravila odabira članova ove institucije. Također, nadležna tijela upoznata su sa svim nelegalnostima u režiji određenih političkih stranaka i manipulacija oko prijava na javni natječaj za članove SIP BiH. Te iste stranke su izraziti krivci zašto je legalnost i legitimnost ovog tijela dovedena u pitanje i reakcija mora biti upućena istima koji krše i Ustav i zakon i nikakve posljedice ne snose za izazivanje krize oko ove institucije, navodi se u priopćenju.

HNS BiH je pozvao i međunarodnu zajednicu u BiH da osudi one stranke koje su sudjelovale u imenovanju novih članova Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP BiH).

-Pozivamo upravo međunarodne partnere da osude one političke stranke koji manipulacijama kreiraju politički podložan SIP BiH i njihov direktni utjecaj na izborne procese. Izostanak takve osude daje za pravo istim strankama da nastave podrivati Ustav ove države i zakonske propise. Tražiti krivca na pogrešnim adresama i skretanje fokusa s ključne točke navedenog problema, u najmanju ruku predstavlja obmanu javnosti i neskriveni poticaj kršiteljima zakona da nesmetano nastave praviti institucionalnu lakrdiju od SIP BiH., stoji u priopćenju za javnost HNS-a BiH.

Podsjećamo, danas su iz Organizacije za europsku sigurnost i suradnju  (OESS) naveli kako su razočarani izjavama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića i “zanemarivanjem demokratskih standarda” u vezi sa održavanjem izbora.

“Sve primjedbe u vezi sa procesom imenovanja članova Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH bi trebalo rješavati pred nadležnim sudom i poštujući zakonski propisane procedure, a ne putem političkih blokada”, naveli su ranije danas iz Misije OESS-a u BiH.

/R. I./HMS/

na vrh članka