Spašavanje vojnika Fadila: Džaferović kaže kako nam svima život ovisi od Novalića

Spašavanje vojnika Fadila: Džaferović kaže kako nam svima život ovisi od Novalića

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA Šefik Dažferović komentirao je danas u Sarajevu uhićenje premijera FBiH i stranačkog kolege Fadila Novalića.

On je istaknuo kako se radi o ozbiljnoj situaciji, jer je riječ o privođenju i zadržavanju premijera FBiH "od čijeg rada ovisi dobar dio života" u ovom bh. entitetu. 

- Vlada je morala otkazati sjednicu, a što se tiče svih ljudi u zemlji. U ovom trenutku nedostaju činjenice, javnost nema činjenice u čemu je, kako, sa kim, zašto, sudjelovao premijer... To je nedopustivo. To se javnosti mora odmah priopćiti ili ovdje ako postoje konrektne činjenice je u pitanju teški kriminal ili ako ne postoje ove činjenice ili je u pitanju instrumenilzacija tužiteljsko policijskih agencija u političke svrhe...Tužiteljstvo i SIPA moraju odmah da izađu s konkretnim činjenicama i podacima - rekao je Džaferović. 

Džaferović je istaknuo i kako je Novalić "strpljivo i predano radio za vrijeme brobe protiv pandemije na zaštiti ekonomije ali i života ljudi. 

- Radio je sve što je mogao, duboko sam uvjeren da ga nema u kriminalnim radnjama. To je moje mišljenje neka me demantiraju. Ovoj činjenici nije se dovoljno vodilo računa kada su se poduzimale aktivnosti kada je u pitanju Novalić. Ukoliko Tužiteljstvo BiH te državne institucije žele da budu kredibilne moraju jednako da se odnose prema svakom predmetu. Što je sa aferom "Diploma", što je sa aferom vrbovanja građana BiH, šta je sa praktično oslobađanje ratnog zločinca zbog silovanja maloljetne djevojičice. Je li itko iz BiH odgovarao za to. Što je sa javnim nabavkama u cijeloj BiH? Tužiteljstvo i SIPA ako žele da bude kredibilni moraju da odgovore na ovo pitanje - poručio je Džaferović. 

Izvor:pogled.ba

na vrh članka