Uskrs radio ljubuski2xl

HSPF traži od Vijeća ministara da 'prekine cenzuru nad mišljenjem Hrvata'

HSPF traži od Vijeća ministara da 'prekine cenzuru nad mišljenjem Hrvata'

Hrvatski studentski politološki forum danas je poslao priopćenje povodom "cenzure na društvenoj mreži Facebook i njenih operatera iz Sarajeva".Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Nakon 29. studenoga, u Bosni i Hercegovini, konstantno se krši pravo na slobodu mišljenja i izražavanja pripadnika hrvatskoga konstitutivnoga naroda, od strane društvene mreže Facebook i njenih operatera iz Sarajeva. Naime, navedena društvena mreža ciljano i selektivno uklanja objave, ali i blokira one korisnike koji se javno ne slažu s bošnjačkom politikom iz Sarajeva, koji se ne slažu s presudom ICTY-a u predmetu „Prlić i ostali“. Facebook provodi pritisak na sve one koji odbacuju pokušaj revizije istine. Facebook u tome ide i korak dalje: Blokiraju se korisnici koji nisu objavili niti jednu objavu od tog datuma, a jasno je zašto – pripadnici su hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini.

Nakon 29. studenoga, mnogi portali s područja Hercegovine meta su napada, te se blokiraju, onemogućeni su u svom radu, što predstavlja kršenje pozitivnih propisa Bosne i Hercegovine. Na temelju članka 10. Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda i članka II/3(h) Ustava Bosne i Hercegovine, zajamčeno je pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, svakom državljaninu Bosne i Hercegovine. Pitamo se, je li nam kao pripadnicima hrvatskoga naroda u BiH, pravo na slobodu mišljenja i izražavanja dopušteno samo onda kada se slažemo s bošnjačkom politikom? Gnušamo se na komentare pripadnika većinskoga naroda u BiH a navest ćemo samo neke, npr: „...i ti si Bosanac idiote a ne hrvat...Hrvati su u Hrvatskoj mamlaze ustaški.“ Nadalje, primjerima pokazujemo kako europsku budućnost Bosne i Hercegovine vide neki: „...ono što slijedi posle ovih presuda u Hagu je potpuna čistka i unitarizacija države...pravna podloga za to je postavljena i mi Bosanci ćemo je iskoristiti do kraja.“

Dakle, ovakvi primjeri mišljenja pripadnika većinskoga bošnjačkoga naroda u BiH, nisu ni na koji način sankcionirani od strane društvene mreže Facebook, dok se protiv pripadnika hrvatskoga naroda vodi zlonamjerna kampanja fašizacije bilo kakvog mišljanja/komentara koji ne sadrži „jednu i jedinu“. 

Tražimo od institucija države Bosne i Hercegovine, a posebno od Vijeća ministara, da zaštiti ustavom zajamčena prava svakog svog državljanina, te da prekine anti-hrvatsku cenzuru na društvenoj mreži Facebook. 

Ako se Hrvati u BiH diskriminiraju i država im ne pruža ustavnom zajamčenu zaštitu, ne očekujte da većina njih istu tu državu smatra svojom. Pozivamo predstavnike hrvatskoga naroda u institucijama države Bosne i Hercegovine, da stanu na stranu pripadnika vlastitoga naroda i zaštite ih od grube diskriminacije, revizije povijesti i etiketiranja. Nećemo nikada prihvatiti da se osuđuju mišljenja i ideje, dok se zločini nad Hrvatima zaboravljaju i zanemaruju", priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću HSPF-a.

Pogled.ba

na vrh članka