Košarac i članovi Grupacije proizvođača vina pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH

Košarac i članovi Grupacije proizvođača vina pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac rekao je danas u Trebinju da se treba argumentirano suočiti s izazovom da se zaštiti domaća proizvodnja i da se domaćim vinarima omogući izlazak na nova tržišta.

On je naveo da se u BiH na 3.600 hektara proizvodi grožđe i da od toga 3.000 pripada Federaciji BiH, a negdje oko 600 hektara Republici Srpskoj, te da je od ukupno 29 proizvođača vina u Srpskoj, 26 iz Trebinja i okoline.

“S tim u vezi pozdravljam stav Grupacije vinara pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH da na adekvatan način razmotre međunarodni ugovore koje je BiH potpisala. Pristalica sam da se poštuju međunarodni ugovori, ali isto tako i da se nađe adekvatan odgovor kako zaštititi domaću proizvodnju”, rekao je Košarac novinarima nakon sastanka s Grupacijom vinara u BiH.

On je istaknuo da je tržište BiH slobodno za uvoz kako iz EU, tako i zemalja Cefte, te da treba ozbiljno pristupiti analizi primjene zaštitnih mjera iz oblasti poljoprivrede točnije člana 23 (Cefta sporazuma).

Naveo je da se danas razgovaralo i o tome na koji način izvršiti adekvatan fitosanitarni nadzor na uvoz različitih vrsta grožđa koje se uvoze u BiH, a koji se dalje eksploatira u proizvodnji vina.

“To dovoljno govori o tome da je to sveobuhvatan posao i s tim u vezi zadužio sam predstavnike našeg ministarstva, dva pomoćnika za poljoprivredu i pomoćnika za vanjskotrgovinsku politiku i strane investicije da zajedno s predstavnicima proizvođača, Vanjskotrgovinske komore, entitetskih predstavnika ministarstava i inspekcijskih organa definiramo naše kretanje kako bi kroz mjere koje bi bile vrlo javne i odgovorne za domaće proizvođače upoznali i vanjskotrgovinske partnere u vezi s tim”, rekao je Košarac.

On je istaknuo da najveći izvoz vina iz BiH ide u Njemačku, Srbiju i Hrvatsku.

“Drugo pitanje o kome smo govorili jeste povećanje kvote za izvoz vina u zemlje EU, i u tome su nadležni pomoćnici dobili zadatak da naprave sveobuhvatnu analizu i da pokrenemo te postupke”, rekao je Košarac.

Dodao je da treba pomoći vinarima s obzirom da u prethodnih tri ili četiri mjeseca nisu imali promet u BiH, niti van zemlje, da se ova perspektivna proizvodnja održi kroz određene mjere o kojima se danas razgovaralo na sastanku.

Košarac je najavio da će u narednim danima biti održan još jedan radni sastanak na kome će biti definirano to kretanje. Također je rekao da se razgovaralo i o činjenici da je neophodno povući sredstva koja nudi EU za razvoj ove djelatnosti i dodao da to znači da se, prije svega, donese zakon o vinu u BiH koji je veoma neophodan i koji je izražen kao stajalište i stav europske komisije u BiH.

Košarac je rekao da su u tom kontekstu informirali predstavnike Grupacije vinara pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH da će u narednim danima biti formirana radna skupina za taj zakon i da će se u tom pravcu zajedno raditi s njima.

Predstavnik vinara Radovan Vukoje rekao je novinarima da je Grupacija vinara tražila privremene mjere za zaštitu domaće proizvodnje, te da bi to mnogo značilo domaćim proizvođačima.

“Posjeta ministra prošla je vrlo uspješno i očekujemo da ćemo rezultate toga vidjeti u narednim mjesecima, prvenstveno kroz kontrolu uvoza grožđa, jer imamo berbu već za dva mjeseca, ali i kroz kontrolu uvoza vina”, rekao je Vukoje.

Vinar Miro Ćorić (Podrumi Andrija Čitluk) rekao je da bi najvažnije bilo da se kontrola granica pojača kako ne bi “smeće” ulazilo u BiH.

/HMS/

na vrh članka