Odmori u BiH: U Mostaru promovirana svojevrsna ''prva pomoć'' turističkom sektoru BiH

Odmori u BiH: U Mostaru promovirana svojevrsna ''prva pomoć'' turističkom sektoru BiH

U sklopu serije promotivnih aktivnosti inicijative Odmori u BiH u Mostaru je održan završni promotivni događaj uz nastup polaznika Mostar Rock School i tradicionalne skokove sa Starog mosta koji je zasvijetlio bojama Inicijative.Piše: A. Artuković

Inicijativa 'Odmori u BiH' osmišljena je da bude svojevrsna ''prva pomoć'' turističkom sektoru Bosne i Hercegovine, teško pogođenom ekonomskim posljedicama pandemije Covid-19. Predstavlja set konkretnih aktivnosti na razvoju, povezivanju, promociji i prodaji turističke ponude BiH, koje imaju za cilj pomoći bh. turizmu da svoj potencijal što bolje predstavi i ostvari na domaćem i regionalnom, u drugoj fazi i na međunarodnom tržištu. Pokrenuta je iz same turističke industrije BiH, a sve planirane aktivnosti realizirane su kroz uvezivanje i zajednički napor velikog broja djelatnika u bh. turizmu, ali i svih ostalih zainteresiranih za opstanak i razvoj turizma Bosne i Hercegovine.

Nataša Musa, predsjednica fondacije Sarajevo Navigator kazala je kako je BiH zemlja koja sadržaje nudi tijekom cijele godine, a ne samo da je to sezonska djelatnost. Također je naglasila kako je turizam prije početka pandemije koronavirusa bio najbrže rastući te da se nada kako će ovaj projekt pomoći njegovom oporavku.

Mirna Jelčić direktorica REDAH-a je istaknula: ''Kreiranjem sadržaja i uključivanjem gastronomije, povijesnog naslijeđa i svega što može ojačati projekt, ostvarit ćemo cilj''.

Jedna od prvih aktivnosti u okviru inicijative Odmori u BiH bila je pokretanje robusne i inovativne web platforme www.odmoriubih.ba.

Web platformu je izradila renomirana softverska kompanija Studio Lampa iz Sarajeva i bit će marketing kanal bh. turizma, odnosno mjesto prodaje i promocije valorizirane turističke ponude Bosne i Hercegovine, svega vrijednoga što u turističkom smislu posjeduje Bosna i Hercegovina.

Direktor inicijative Odmori u BiH Enis Avdić na promociji u Mostaru je kazao: ''Platforma koja je dostupna na web adresi odmoriubih.ba ima dvojaku funkciju. Nama je jako bitno, ne samo ponuditi prodajne kapacitete, odnosno pakete koje možete kupiti u BiH, već naša sekcija ''upoznaj Bosnu i Hercegovinu'' ima za cilj inspirirati sve one koji možda nisu vidjeli koja su to najljepša jezera, najljepše rijeke, vodopadi i mostovi. Drugi segment, osim ovog promotivnog koji vas treba inspirirati, jeste upravo onaj prodajni. Mi smo željeli kroz platformu ponuditi jednu šansu turističkim biznisima koji su jako pogođeni da predstave svoje ponude, da dođu do potencijalnih korisnika te da spojimo ponudu i potražnju na jednom mjestu. Nadamo se kako će platforma odmoriubih.ba postati asocijacija na to kada pomislite na putovanje u našoj državi''.

Web platforma www.odmoriubih.ba uspjela je zaživjeti zahvaljujući financijskoj podršci MarketMakers.

“Želim čestitati ekipi Lindena što su došli do ovog stupnja, da konačno ovaj projekt mogu predstaviti u nekoliko bh gradova. Prije tri mjeseca, I mi smo, kao i svi, bili zatečeni ovom situacijom, nismo znali kako da se ponašamo. Ekipa iz Lindena sa ovom idejom uspjela nam je uliti pozitivnu energiju i uvjeriti nas u važnost iste. Nismo se nimalo dvoumili, već od samog početka smo odlučili podržati ovaj projekt u onoj mjeri u kojoj  je to moguće, a to je - pokretanje web platforme”, kazao je Gorčin Dizdar, rukovoditelj odjela turizma u MarketMakers-u.

Platforma je podijeljena na pet dijelova, trenutno su dostupni paketi i aktivnosti, a za nekoliko dana bit će pušteni moduli za ture i transfere, te će platforma na jednom mjestu imati cjelokupnu bosanskohercegovačku turističku ponudu iz svih krajeva. 

''Ovim putem pozivam sve one koji žele biti dio, koji imaju valorizirani turistički proizvod, želimo na ovome mjestu skupiti one koji žive turizam, koji se žele razvijati dalje, jer je ovo samo jedan početak'', naglasio je direktor Inicijative.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka