Dodik najavio blokiranje približavanja BiH članstvu u NATO-u

Dodik najavio blokiranje približavanja BiH članstvu u NATO-u

Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka sa srbijanskim ministrom obrane Aleksandrom Vulinom kako će vlasti Republike Srpske blokirati svaki daljnji korak koji bi vodio približavanju Bosne i Hercegovine članstvu u NATO-u.



Takvo stajalište obrazložio je tvrdnjom kako NATO podupire samo bošnjačku stranu u BiH te kako je parlament RS-a u studenome prihvatio rezoluciju o vojnoj neutralnosti tog entiteta. Kazao je i kako se pod izlikom ispunjavanja standarda NATO-a otima vojna imovina RS-a pri čemu je zapravo mislio na postupak uknjižbe nekretnina poput vojarni, skladišta ili vježbališta na ime države BiH odnosno Ministarstva obrane.

Registriranje takvih objekata na državu BiH preduvjet je koji je postavio NATO kako bi odobrio aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP). Lokacija koje su ocijenjene perspektivnima je šezdesetak, a do sada je provedena uknjižba njih tridesetak. Svi su na teritoriju Federacije BiH.

Oko uknjižbe objekata koji su na teritoriju RS-a vode se sudski sporovi jer vlasti tog entiteta odbijaju dopustiti uknjižbu uz obrazloženje kako je riječ o njihovu vlasništvu.

Iako je oko članstva u BiH u NATO-u i do sada bilo prijepora pristupanje MAP-u činilo se nedvojbenim, no Dodik je današnjom izjavom postavio znatno "tvrđi" odnos prema ukupnom procesu atlantskih integracija BiH.

Hrt.hr

na vrh članka