Blagaj: Bjeloglavi sup Luka se nije snašao u prirodi, vraćen u eko stanište

Blagaj: Bjeloglavi sup Luka se nije snašao u prirodi, vraćen u eko stanište

Iako je jučer, na Međunarodni dan lešinara, pušten bjeloglavi sup Luka da poleti prema svom prirodnom staništu, ali nakon što se nije dobro snašao morao je biti vraćen u eko stanište.Međunarodni dan lešinara ima za cilj da ukaže na vrlo teško stanje populacije lešinara u svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Omladinski klub Novi Val od 2007. godine radi na povratku bjeloglavih supova na njihova prirodna staništa, tj. područje Blagaja, što je vrlo složen i kompliciran posao.

"Jučer je s mjesta Kurbanište preko puta Vrela Bune pušten bjeloglavi sup Luka u prirodu. Međutim, na osnovi monotoringa ponašanje ptice u prirodi nije bilo zadovoljavajuće i članovi omladinskog kluba Novi val su odlučili Luku vratiti u kavez u Eko centru Blagaj gdje je i boravio protekla četiri mjeseca", navedeno je iz ove udruge.

Kako objašnjavaju, s obzirom na to da je Luki bio skinut GPS nisu ga željeli izlagati riziku zbog nemogućnosti satelitskog praćenja.

"U dogovoru sa članovima Fondacije za zaštitu ptica grabežljivaca Srbije (Beograd) ćemo zajedno odlučiti o budućim koracima", stoji u njihovom priopćenju.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka