Rezimiran utjecaj Covida 19 na lokalne zajednice i suradnja s Vladom FBiH

Rezimiran utjecaj Covida 19 na lokalne zajednice i suradnja s Vladom FBiH

Sjednica Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH na kojoj je, između ostalog, rezimiran rad u proteklom razdoblju , održana je danas.

Direktorica Saveza Vesna Travljanin kazala je Feni da je to vjerojatno posljednja sjednica u ovome sazivu, je su izbori u studenom i poslije toga će Savez imati nova tijela.

Dodala je da su na sjednici rezimirali rad Saveza u proteklom razdoblju , a naročito su se bavili financijama općina i gradova, što je vrlo često tema njihovih skupova.

– Rezimiran je, prije svega, utjecaj pandemije koronavirusa na jedinice lokalne samouprave. Zatim, pomoć, transferi, koja je išla s viših razina vlasti od kredita MMF-a prema općinama – navela je Travljanin.

Dodala je da su tražili da se 30 milijuna KM podjeli na jednake dijelove svim općinama i gradovima, po principu uzajamnosti ili solidarnosti, po 385.000 KM.

– Međutim, Vlada, odnosno Ministarstvo financija, djelomično je ispoštovalo naš zahtjev, jer su 10 milijuna podijelili na jednake dijelove, po 125 tisuća, a 20 milijuna je išlo na projekte po određenim kriterijima iz oblasti infrastrukture, puteva, kulturnih objekata itd. Smatramo da je to uredu – kazala je Travljanin.

Po njenim riječima, na sjednici je konstatirano da je dobro da je dijalog s Vladom uspostavljen u ovom pogledu i da “Savez u stvari treba biti servis Vlade“.

– Drugim riječima, kad je lokalna razina u pitanju, zastupamo interese te razine vlasti i Vlada FBiH nas treba konzultirati, odnosno trebamo biti harmonizirani u tom dijelu – napomenula je Travljanin.

Kaže da je razgovarano i o drugim zakonodavnim aktivnostima, projektima na kojima radi Savez, o Zakonu o građevinskom zemljištu…

Na kraju sjednice Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH uručene su zahvalnice svim članovima Predsjedništva, Nadzornog odbora i drugih tijela Saveza.

/HMS/

na vrh članka