Prvi specijalni prijevoz opreme za vjetropark Podveležje

Prvi specijalni prijevoz opreme za vjetropark Podveležje

U ranim jutarnjim satima 23. rujna 2020. godine, iz Luke Ploče u Hrvatskoj, preko graničnih prijelaza Metković i Doljani do podveleškog platoa, obavljen je prvi specijalni prijevoz opreme za Vjetropark „Podveležje“.U prvom kontingentu, na lokaciju vjetroagregata broj 8, dovezena su tri (3) segmenta tornja, pojedinačne dužine od 14 do cca 29 metara.

Prisustvujući realizaciji prvog transporta, dr.sci. Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH, kazao je da je kompletna oprema za svih 15 vjetroagregata dovezena brodovima iz Simensove tvornice u Danskoj u Luku Ploče gdje je uskladištena.

- Očekujemo da u narednom periodu, svake noći bude vršen njen prijevoz na gradilište. Sukcesivno će se izvoditi i montaža vjetroagregata na njihovim lokacijama, tako da će u okviru našeg dinamičkog plana do kraja ove godine najveći dio Vjetroparka biti i završen, kako bismo u prvom kvartalu naredne godine pokrenuli proizvodnju električne energije - naglasio je Salkić.


U narednim danima, na gradilište Vjetroparka biće prevezeno preostalih 57 segmenata tornjeva vjetroagregata i 45 lopatica. S obzirom na to da je svaka pojedinačna lopatica duža od 55 metara i teži više od 11 tona, prilikom njihovog prijevoza na dijelovima prometnica s krivinama manjeg radijusa, biće korištena posebna jedinica – blade lift kojom će lopatice biti podizane u vis, kako bi prolazak kroz krivinu mogao biti obavljen.

Za potrebe izvangabaritnog prijevoza opreme za Vjetropark, Granični prijelaz Metković u Hrvatskoj predviđen za putnički promet, privremeno je preimenovan u prijelaz za robni promet uz osiguranje uvjeta za prolazak pojedinih segmenata opreme.

Ugradbeni dijelovi za svih 15 proizvodnih jedinica, koje je bilo moguće prevoziti kamionima, dopremljeni su na gradilište preko Graničnog prijelaza Bijača.

Montaža vjetroagregata koji se pojedinačno sastoje od tornja s četiri (4) segmenta, gondole s glavčinom i tri (3) lopatice, biće izvođena sukcesivno s dvije dizalice, kako bi proces instalacije bio obavljen u što kraćem roku.

Vjetropark „Podveležje“ instalirane snage 48 MW s godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije, prvi je vjetropark JP Elektroprivreda BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju EU za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, prenosi Avaz.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka