SIP prijeti kaznenim prijavama zbog opreme za provođenje izbora

SIP prijeti kaznenim prijavama zbog opreme za provođenje izbora

Institucije Bosne i Hercegovine, entiteta i većine lokalnih zajednica ignorirale su dopis Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH u vezi s potrebom nabave zaštitne opreme potrebne za provođenje izbora, zbog čega su iz SIP-a zaprijetili podnošenjem kaznenih prijava i cijelu situaciju doveli do apsurda.

Po tumačenju SIP-a, zaštitnu opremu trebaju nabaviti lokalne zajednice o svom trošku, dok iz lokalnih zajednica poručuju da oni nemaju novca u proračunu.

Hoće li se uopće nabavljati ova oprema, s obzirom na činjenicu da ni u regiji nije bilo nabavi opreme koju propisuje SIP, poput beskontaktnih toplomjera, skafandera itd., još se, na pragu lokalnih izbora, ne zna. Jedan od problema je i da ističe vrijeme i da, recimo, velike lokalne zajednice moraju raspisati natječaj da bi uopće realizirale ovu nabavu, i to za manje od dva mjeseca, a već sada je jasno da je ovo teško izvodljivo.

“SIP ima narušen i autoritet i kredibilitet. Izmišljanjem naredbi i instrukcija, pa i te za održavanje izbora u uvjetima pandemije, narušavaju svoj kredibilitet i kao da su došli iz drugog svijeta pa ne znaju u kakvim okolnostima živimo. Tri člana SIP-a nemaju nikakvog iskustva u provođenju izbora i to je fakt”, rekla je za “Nezavisne” Snježana Novaković Bursać, šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Inače, na posljednjoj sjednici SIP-a bilo je riječi o tome da institucije BiH, entiteta i ogromna većina lokalnih zajednica ignoriraju dopis koji su im uputili, a u kojem ih obavještavaju da su u obavezi nabaviti zaštitnu opremu za dan izbora kako bi se spriječilo širenje virusa. Na dopis SIP-a koji je poslan svim institucijama i lokalnim zajednicama u BiH, odgovor je stigao sa samo 19 adresa, a u njima se uglavnom navodi da općine nemaju novac za nabavku zaštitne opreme, jer ga nisu planirale proračunima. Ipak, pet općina je odgovorilo da će nabaviti zaštitnu opremu.

“Mislim da je sazrelo vrijeme da u nekom nacrtu stvorimo neku osnovu za podnošenje kaznenih prijava za one koji ne budu poduzeli mjere iz njihove nadležnosti za zaštitu zdravlja i života ljudi na izborni dan”, rekao je za “Nezavisne” Suad Arnautović, član SIP-a.

Ova najava SIP-a o podnošenju kaznenih prijava, kaže Snježana Novaković Bursać, da nije žalosna, bila bi smiješna, te da se, iako imaju pravo to tumačiti tako, radi o neprimjerenoj i neprikladnoj najavi.

Inače, SIP BiH izradio je Instrukciju o postupanju tijela za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije Covida 19 kojom je propisano što je neophodno osigurati i kako treba organizirati izborni proces, međutim mnogi su ovaj dokument ocijenili kao nerazuman i nepotreban. Po ovoj instrukciji, a po tumačenju SIP-a, općine i gradovi dužni su osigurati zaštitni materijal koji podrazumijeva maske, dezinfekcijska sredstva, kombinezone, beskontaktne toplomjere itd., ali općine i gradovi većinom tvrde da to nije njihov posao i da nemaju novca za te namjene.

U Savezu općina i gradova Republike Srpske još ranije su rekli “Nezavisnim” da će vrlo teško biti nabaviti sve ono što traži SIP s obzirom na to da su proračunu odavno isplanirani i da mnoge lokalne zajednice jednostavno nemaju novac za te svrhe.

Još jedan od problema, kada je riječ o instrukciji SIP-a, jeste i taj što je ona poprilično nejasna i ne daje odgovore na brojna pitanja, a neka od njih su kako će glasovati oni koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu ili kako se članovi mobilnih timova koji obilaze kuće trebaju ponašati.

Lokalni izbori u BiH zakazani su za 15. studenog, a građani Mostara nakon 12 godina izaći će opet na birališta 20. prosinca.

/HMS/

na vrh članka