BiH prijete sankcije Vijeća Europe

BiH prijete sankcije Vijeća Europe

Već u siječnju BiH prijete sankcije Vijeća Europe zbog neprovođenja Odluke Sejdić – Finci. Ostaje i pitanje, kada će BiH odgovore na Upitnik Europske unije i hoće li to biti dovoljno za kandidatski status.Ono što je sigurno, a što predviđa i europski komesar Johannes Hahn, jest da će ova godina biti ključna za BiH i zapadni Balkan.

“2018. godina će biti ključna za zapadni Balkan kao i prilika za još bližu suradnju sa svim partnerima u zajedničkim izazovima. Svim partnerima, političarima i građanima želim mirnu i sretnu novu godinu. Oblikujmo budućnost zajedno za našu mladež”, poručuje Hahn.

Predsjedavatelj Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, za BHRT kaže da će već ovog mjeseca u Bruxelles biti poslani odgovori na Upitnik. Međutim, srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, kaže da to neće biti dovoljno za dobivanje kandidatskog statusa.

“Nismo iskoristili situaciju i pozitivni ambijent koji je postojao u jednom trenutku, kada se očekivalo od BiH malo pa da dobije status kandidata. Onda se javio problem s Izbornim zakonom. Mi ne znamo ni hoćemo li moći formirati vlast. A ne možete očekivati da takva zemlja dobije status kandidata”, tvrdi Ivanić.

U siječnju bi BiH mogla doživjeti novu neugodnost jer tada Vijeće Europe odlučuje o toj zemlji, koja nije ispoštovala obećanje iz 2013. godine da će provesti Odluku Sejdić-Finci. Zbog toga, mogle bi uslijediti i sankcije.

Pogled.ba

na vrh članka