Uhićeni Unčanin i Despot, osumnjičeni za ratni zločin na području Ključa

Uhićeni Unčanin i Despot, osumnjičeni za ratni zločin na području Ključa

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e na području Banje Luke locirali su, identificirali i lišili slobode Boška Unčanina (1969.) iz Prijedora i Dragana Despota (1964.) iz Ključa (Lanište), osumnjičene za zločin protiv čovječnosti.

Unčanin i Despot su pod istragom Posebnog odjela Tužiteljstva BiH za ratne zločine i osumnjičeni su da su za vrijeme širokog i sustavnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na širem području Bosanske Krajine, u svojstvu pripadnika Vojske RS, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su 1. lipnja 1992. godine, u mjestu Velagići, općina Ključ, osobno i neposredno, zajedno s drugim osobama, a po prethodnom dogovoru, istjerali van civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatočeni u zgradi osnovne škole.

Istjeranim civilima bilo je naređeno da se postroje ispred škole, nakon čega su optuženi, zajedno sa drugim osobama, pucajući iz automatskog vatrenog oružja, izvršili strijeljanje i ubojstvo najmanje 78 žrtava, čija tijela su prevezena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, da bi neposredno nakon rata, 1996.  godine, posmrtni ostaci bili pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice Lanište II, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

Tijekom dana, osumnjičeni Unčanin i Despot bit će predani postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Izvor: Dnevnik.ba

na vrh članka