Genjac: Ukoliko u Turskoj lobira za Izborni zakon BiH, Grabar Kitarović je na pogrešnom putu

Genjac: Ukoliko u Turskoj lobira za Izborni zakon BiH, Grabar Kitarović je na pogrešnom putu

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović će, prema pisanju hrvatskih medija, tijekom posjete Turskoj lobirati za izmjene Izbornog zakona BiH.

Ona će, prema pisanju Dnevnik.hr, s turskim predsjednikom Erdoganom razgovarati o stanju u BiH, upravo zbog njegovih bliskih veza s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Ukoliko su navodi hrvatskih medija točni, predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac za portal Vijesti.ba kaže da je to pogrešan put i da od toga ništa neće biti.

“Nema nikakvog smisla razgovarati s bilo kojim pojedincem, u smislu njegovog osobnog stava, ili sa bilo kojom državom, u smislu političkog ili bilo kojeg drugog odnosa, ili, pak, u smislu bilo kakvih personalnih veza, o tako krupnim pitanjima kao što je Izborni zakon jedne suverene države. Izborni zakon suverene države BiH mora se razmatrati isključivo u kontekstu europskih standarda i europskih vrijednosti, jer naša država želi biti dio EU”, navodi Genjac.

On kaže da BiH stremi euroatlantskim integracijama i vrijednostima na tom putu, odnosno vrijednostima na kojima je uspostavljena EU, a to su, između ostalog, vrijednosti ljudskih prava, nediskriminacije, jednakog biračkog prava i slično.

To je, dodaje, propisano brojnim konvencijama koje su usvojene i koje su, prema Daytonskom mirovnom sporazumu, nadređene Ustavu BiH.

“Dakle, sve ono što se tiče ljudskih prava i što je u vezi s tim pravima, pa i integritet izbornog procesa i izborni proces u kontekstu ljudskih prava, mora se sagledavati isključivo u kontekstu europskih vrijednosti, standarda i konvencija, kojima je to propisano. Ukoliko hrvatska predsjednica Grabar Kitarović želi pomoći BiH, ona treba testirati u kontekstu europskih standarda svi prijedloge koje se upućuju i ispostavljaju BiH u kontekstu Izbornog zakona. Ukoliko ti prijedlozi budu u skladu s europskim standardima, ona može pomoći da budu usvojeni, jer je sve drugo štetno za BiH”, kaže Genjac u izjavi za Vijesti.ba.

Kao delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda, Genjac je za Vijesti.ba govorio i o očekivanjima od sjednice Zastupnčkog doma 17. siječnja na čijem dnevnom redu će se naći HDZ-ov prijedlog izmjera Izbornog zakona BiH.

Genjac smatra da se radi o isključivom stavu zastupnika koji su taj prijedlog uputili u parlamentarnu proceduru, te da ne postoji spremnost na kompromis.

“Prijedlog je upućen po hitnoj proceduru, prema metodi ‘uzmi ili ostavi’, na Domu naroda usvojen je preglasavanjem bošnjačkih delegata i kao takav dolazi u Zastupnički dom. S takvim isključivim odnosom, nimalo spremnim za kompromis, ali i zbog činjenice da je suprotstavljen Ustavu FBiH i europskim konvencijama, ovaj prijedlog nije prihvatljiv i mislim da neće biti usvojen u Zastupničkom domu”, kaže Genjac.

On napominje da se podrška pomenutom predloženom zakonskom rješenju svela na zastupnike HDZ-a BiH i SNSD-a.

“Zašto poslanici SNSD-a podržavaju taj prijedlog, to je za drugu, vrlo interesantnu analizu”, navodi Genjac u izjavi za Vijesti.ba.

/HMS/

na vrh članka