Vlada FBiH Zeničkim rudarima iz proračuna 2,5 milijuna KM za umirovljenje

Vlada FBiH Zeničkim rudarima iz proračuna 2,5 milijuna KM za umirovljenje

Vlada Federacije BiH (FBiH) danas je na hitnoj telefonskoj sjednici odobrila 2.597.859 KM za 44 radnika Rudnika mrkog uglja u Zenici koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu, a ne mogu je ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa.

Ovom odlukom federalna Vlada je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, odobrila transfer 2.597.859 KM za doprinose za mirovinsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 44 radnika.

Za realizaciju odluke zaduženi su Razvojna banka Federacije BiH, Federalni zavod MIO, Poreska uprava FBiH i federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Podatke po kantonima o neuplaćenim doprinosima za zdravstveno osiguranje i za doprinose za osiguranje od nezaposlenosti, federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije će dostaviti Razvojnoj banci Federacije BiH, priopćeno je iz federalne Vlade.

Rudnik mrkog uglja Zenica, koji posluje u okviru koncerna “Elektroprivreda BiH”, proslijedio je 6. prosinca federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije popis 44 radnika ovjeren od Poreske uprave FBiH i zbirnu rekapitulaciju s ukupno potrebnim sredstvima za uplatu doprinosa za 44 radnika u danas odobrenom iznosu, dodaje se u priopćenju.

Radnici Rudnika mrkog uglja “Stara Jama” u Zenici stupili su danas u jednosatni štrajk upozorenja, koji će organizirati svaki dan do 19. siječnja, priopćeno je danas iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

“Pozivamo sve nadležne institucije da što prije nađu rješenje za ove radnike, koji su časno i pošteno, obavljajući najteži posao u FBiH, zaradili mirovine”, navodi se u priopćenju.

/HMS/

na vrh članka