Milorada Dodika optužuju kako formira paravojne postrojbe u Republici Srpskoj

Milorada Dodika optužuju kako formira paravojne postrojbe u Republici Srpskoj

Za sebe vole reći da su humanisti. Ali ako na bilo kojoj društvenoj mreži upišete „Srbska čast“ , ukazat će vam se nabildani ljudi sa fantomkama na glavama, muškarci u maskirnim uniformama sa automatskim oružjem u rukama, fotografije iz teretane, vojne obuke i postrojavanja.

Pojavit će se i poneka fotografije na kojima se vidi da se pripadnici „Srbske časti“ brinu za sigurnost Arkanove udovice Cece Ražnatović, da su nerijetko u Moskvi i još mnogo toga, piše Žurnal.

Ove novije fotografije uglavnom su nastale u Banja Luci. Ona od 12. 12. 2017. godine ipak je najupečatljivija. „Humanisti“ Srbske časti, u crnim majicama i maskirnim uniformama, fotografirani su u dvorani za sjednice Narodne Skupštine Republike Srpske.

U prvom sjedili su Igor Bilbija iz Prijedora i Bojan Stojković iz Niša. Oni su vođe „Srbske časti“. Igor Bilbija poznato je ime iz rubrike crna kronika. Uhićivan je zbog prostitucije, lihvarstva i organizovanog kriminala. Bojan Stojković iz Niša slovi za „najjačeg Srbina“. Nositelj je ordena kojeg mu je uručio ruski general Valerij Vječesljavević Kaljakin. Zajedno sa svojim kolegama iz Srbske časti prošao je obuku u kampu 63. padobranske brigade u Nišu što je ovjekovječio i prigodnom fotografijom.

Tijekom 2007. godine boravio je u u vojnoj bazi „Ševatske Livade“ u Preševu. Dio obuke je, prema izvorima Žurnala, zahvaljujući vezama sa ruskim ratnim veteranima okupljenim oko udruženja „Naslednici pobede“, prošao i u Moskvi, a formu održava u ruskom Humanitarnom centru u Nišu.

„Za ovakvog predsednika vredi umreti“, napisao je Stojković na svom Instagram profilu ispod fotografije Vladimira Putina. Ispod fotografije sa Miloradom Dodikom napisao je: „Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine“. Stihove tog narodnjaka Milorad Dodik zapjevao je u svibnju 2016. godine, na skupu organiziranom kao kontramiting opoziciji koja je tražila njegovu smjenu.

O Dodikovoj sigurnosti tada su brinuli pripadnici „Srbske časti“. Od tada su oni česti gosti Banja Luke, naročito onda kada predsjednik Republike Srpske iznosi ili provodi svoje separatističke ideje. Njihov pojačan boravak u BiH sigurnosne službe registrirale su u prosincu prošle i u siječnju ove godine.

„Srbska čast i podmladak Veterana RS Powers održale su u Narodnoj Skupštini RS sastanak na kojem se govorilo o formiranju postrojbe sastavljene od ova dva udruženja, koji će sudjelovati u svečanom postrojavanju i defileu povodom 9. siječnja, neustavnog dana Republike Srpske“, piše u dokumentima sigurnosnih agencija koje još navode da se na sastanku „razgovaralo i o eventualnim intervencijama ukoliko opozicija bude poduzimala opstrukcije rada vlasti“.

Skupštinski prostor za djelovanje „Srbske časti“, prema istim izvorima osigurao je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS. On, međutim, na pitanja Žurnala, odgovara da nije primijetio boravak niškog specijalca sa ruskim odlikovanjima Bojana Stojkovića u prostorijama Narodne skupštine RS.

„Sa Veteranima Republike Srpske surađujem i suglasan sam da oni kao NVO mogu koristiti prostor Narodne skupštine“, kazao je Stevandić, pa potom okončao prepisku riječima – ''hajd, sad zdravo. I nastavite sa naručenim tekstom“.

Prije toga priznao je da je bio govornik na ovom skupu, na kojem su govorili predstavnici „udruženja“ Srbske časti, te predstavnici ruskog udruženja „Naslednici pobjede“.

Na konferenciji, na kojoj se govorilo o potrebi anti-NATO djelovanja, govorili su još i Rajko Latinović iz Dervente kojeg su sigurnosne službe u BiH registrirale kao osobu obučavanu u vojnim kampovima u Rusiji. Među prisutnima je bio i Aleksandar Stanojević iz Doboja, bivši pripadnik MUP-a Republike Srpske, dok su glavnu riječ, ipak, vodili predsjednici udruženja Srbske časti iz RS-a i Srbije, Bojan Stojković i Igor Bilbija.

„Predsjednik Srbske časti iz Republike Srpske Igor Bilbija vrši regrutaciju osoba iz krim miljea koji će činiti okosnicu buduće paravojne formacije, dok je omladinska organizacija Power baza za regrutiranje“, navedeno je u dokumentima sigurnosnih agencija BiH. Prije tri dana, tijekom obilježavanja neustavnog dana RS-a pripadnici ove paravojne formacije su, također, sudjelovali u defileu na ulicama Banja Luke. Međutim, njihova nazočnost zabilježena je i dva dana poslije, kada su automobili srbijanskih registarskih oznaka, sa grbom „Srbske časti“ bili parkirani na nekoliko mjesta u RS-u, piše Žurnal.

Da je vlast Milorad Dodika sklona angažiranju paravojnih i parapolicijskih jedinica pokazuje slučaj iz 2014. godine. Tada su, pred izbore, automobilima MUP-a RS-a u BiH ušli Donski Kozaci, paravojna formacija koja se nalazi na crnoj listi EU. Među njima je bio i Nikolaj Đakonov, Kozak koji je sudjelovao u proruskim operacijama u Ukrajini. Nakon što su mediji razotkrili njihov ulazak, vlasti RS-a su priopćile da su Kozaci došli na ples u centru Banja Luke. Međutim, kada su u pitanju pripadnici paravojne formacije Srbska čast, režim Milorada Dodika više ne skriva svoje namjere. Bivši kriminalci i bivši policajci u maskirnim odorama marširaju ulicama Banja Luke.

 

Izvor: Bljesak.info

na vrh članka