Ilić: Studenti iz cijele BiH usuglasili su se oko krucijalne stvari za budućnost BiH

Ilić: Studenti iz cijele BiH usuglasili su se oko krucijalne stvari za budućnost BiH

Potvrda konstitutivnosti svih triju naroda kao temeljnog načela Ustava BiH jedan je od glavnih zaključaka usvojenih na naprednom studentskom seminaru “Korištenje snage suradnje” održanom u Jajcu gdje je jednoglasno usvojena i Deklaracija o budućnosti BiH koja uključuje ovu stavku, piše Hrvatski Medijski Servis.

Na radionicama je sudjelovalo preko stotinu studenata iz čitave BiH, a za Hrvatski Medijski Servis o ovoj temi govorila je studentica Sveučilišta u Mostaru Gordana Ilić, inače jedna od sudionica skupa.

“Iznimno sam zadovoljna jer smo se jednoglasno uspjeli dogovoriti oko ove krucijalne stavke za opstanak BiH i njezinu održivost. Drago mi je da moji kolegice i kolege, nevezano koje nacionalnosti bili, uspijevaju prepoznati važnost poštivanja Ustava naše države, pogotovo kad pričamo o problemu majorizacije najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, jer taj problem BiH vodi u propast”, izjavila je za HMS Ilić.

Konsenzus postignut oko ove, ali i brojnih drugih stavki koje su studenti usvojili u Deklaraciji, najbolji je pokazatelj, prema riječima naše sugovornice, kako je krajnje vrijeme za promjene i da je mladima više puna kapa života u državi u kojoj političari ne poštuju ni temeljne stvari: njezin Ustav i presude Ustavnoga suda, pa čak i Europskog suda za ljudska prava.

“Konstitutivnost je temeljno načelo Ustava BiH na kojem počivaju sva ostala načela i ideje. Ukoliko nema konstitutivnosti, ne može biti ni Bosne i Hercegovine kao države jer nametanjem političkih predstavnika jednog naroda drugomu, uzdrmani su sami temelji na kojima je ona nastala i narušava se vladavina prava. Mi mladi ljudi smo se usuglasili da želimo BiH zajedničku svima, ali dokle god barem Ustav ne bude ispoštovan, ne možemo se fokusirati na druge probleme i njihova rješenja.”

Dijalog i tolerancija put su kojima se ipak može postići konsenzus, navodi Ilić, jer iako je oko nekih problema bila potrebna duža rasprava i izazivali su neslaganje, mladi su uspjeli shvatiti što to najviše koči razvoj BiH i njezin euroatlantski put.

“Vrijeme je za promjenu mnogih stvari u ovoj državi, ali za početak se moramo sjetiti zašto i kako je ona nastala, a ne desetljećima rušiti je mržnjom i dominacijom velikog broja pripadnika jednog naroda. BiH je zajednička svima i tek kad je zajedno s jednakim pravima budemo gradili, možemo ići naprijed”, zaključila je HMS-ova sugovornica.

Podsjećamo, na naprednoj radionici „Korištenje snage suradnje“ održanoj u Jajcu u povodom 25. godišnjice od uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, u kojoj su sudjelovali studenti iz Banje Luke, Bijeljine, Brčkog, Mostara, Sarajeva i Tuzle, usvojeni su prijedlozi za unapređenje sustava različitih nivoa vlasti u brojnim oblastima. Studenti su, između ostaloga, jednoglasno usvojili Deklaraciju u kojoj je uz ostalo naglašeno kako je vrijeme da se počne poštivati konstitutivnost kao temeljno načelo Ustava BiH.

Cjelovit test studentske Deklaracije o budućnosti BiH može se pročitati NA OVOM LINKU.

/G.A./HMS/

na vrh članka