Novalić govorio o ‘lockdownu’ i zabrinjavajućim pokazateljima

Novalić govorio o ‘lockdownu’ i zabrinjavajućim pokazateljima

Federalni premijer Fadil Novalić danas je na online sjednici izvijestio poslanike Predstavničkog doma Parlamenta Federacije da će sutra na sjednici Vlade Federacije BiH biti donesene odluke o prvim transferima koje će pomoći gospodarstvu radi ublažavanja posljedica izazvanih korona virusom, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Od početka pandemije Vlada je donijela jednom odluku za “lockdown” što je imalo, kaže Novalić, dobar efekt na zdravstvo, ali veoma loš efekt na ekonomiju. To se vidjelo po 27.500 otpuštenih radnika.

“To je razlog što sada jako apstiniramo od toga da donesemo drugi ‘lockdown’ unatoč nekim zabrinjavajućim pokazateljima”, naglasio je Novalić.

U cilju ublažavanja posljedica pandemije Vlada je donijela mjere koje su bile predviđene za poduzeća koja imaju više od 20 posto propadanja ukupnog prometa.

“Također, doneseni “korona zakon” predvidio je Garantni fond. Ovih tjedana postaje funkcionalan, idu prvi krediti i s naše strane prve garancije. Mislimo da će to biti sljedeći vjetar u leđa našem gospodarstvu”, rekao je Novalić.

Garantni fond nije kratkoročnog perioda, jer je namjera da funkcionira po principu revolvinga.

“U nekom dužem periodu ovo možemo koristiti kao instrument Vlade za potporu privredi i ekonomskom razvoju”, poručio je Novalić zastupnicima koji su danas razmatrali Informaciju Vlade Federacije BiH vezano za posljedice djelovanja epidemije koronavirusa – covid – 19 na privredu s aspekta primjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pojedinih grana privrede stanja zaposlenih te stanja u zdravstvu Federacije BIH.

/HMS/

na vrh članka