Generalni štrajk liječnika u HNŽ kreće 12. veljače i trajat će do potpisivanja kolektivnog ugovora

Generalni štrajk liječnika u HNŽ kreće 12. veljače i trajat će do potpisivanja kolektivnog ugovora

Dijalog tri sindikata zdravstva u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i županijske vlade na najnižoj je razini, a Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije najavio je svoj generalni štrajk za 12. veljače. Razlog je odluka Vlade HNŽ da ne ide u pojedinačne pregovore i potpis više kolektivnih ugovora.

"Naša odluka je konačna, generalni štrajk kreće 12. veljače i trajat će do potpisa kolektivnog ugovora. Ne tražimo ništa drugo, već za početak poseban kolektivni ugovor za liječnike kao što je to praksa u drugim županijama", kazala je za Klix.ba Kristina Bevanda, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ.

U utorak je prvo sindikat liječnika izrevoltiran stavovima resornog županijskog ministra, prekinuo dijalog i čekanje početka pregovora, da bi dan kasnije ministar Goran Opsenica njihove zahtjeve nazvao nerealnim, te iskazao nezadovljstvo načinom na koji sindikat liječnika istupa u javnosti.

"Stavovi ministra su omalovažavajući, sama fraza da smo u prosincu izgubili živce ne prililiči ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo. Liječnici kod nas izgube živce danom ulaska u praksu, kad se zna u kakvom je stanju ona. Sindikat je samo sredstvo za ostvarianje naših prava", prokomentirala je Bevanda.

Podsjećamo, prvi zahtjev Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ je poseban kolektivni ugovor za liječnika, kakva je praksa i u drugim županijama. Traži se i povećanje satnice s 2 KM na 2,6 KM, kao i povećanje koeficijenta za 1,2 za sve grupe liječnika, doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Bevanda kaže da trenutno nema nikakve posebne komunikacije niti sa poslodavcem, odnosno Vladom HNŽ, kao niti sa predstavnicima druga dva sindikata u koje su organizirani ostali radnici u zdravstvu.

Pogled.ba

na vrh članka