Subota, 13 Travanj 2019

Guske-radilice u masliniku

S Dugog otoka dolazi priča o zaista inovativnom rješenju. Ivici Lordaniću iz Žmana - bilo je teško održavati maslinik, ručno čupkati travu ili prolaziti kosilicom po teško prohodnom kamenjaru, pa je nabavio guske! Osim toga, njih 20-ak čuva Ivičin posjed, baš kao nekada u Rimu koji su - prema legendi - spasili svojim gakanjem.

Više...

Pastiri iz uvoza

U Ravnim kotarima i Bukovici ovce nigdje na vidiku. Pastira ni za lijek. Sve više bazena i kuća za odmor. Marijan Kamber iz Rodaljica, jedan je od rijetkih  njegovatelja starih napjeva i izvornih glazbala ovoga kraja. Vidjeti pastira na livadi s frulicom, danas je gotovo - fatamorgana.

Više...

Čudovište Mary Shelley

Baš kao što je bilo čudovišno da je jedan znanstvenik poželio od ostataka mrtvog ljudskog tijela stvoriti novog čovjeka, čudovišno je bilo i da je jedna žena poželjela napisati roman.

Više...

Uskrsne kartoline iz prve polovice 20. stoljeća

Običaj slanja uskrsnih čestitki rodbini, prijateljima i poznanicima javlja se krajem 19. i početkom 20. stoljeća,a čestitke svjedoče o vrlo živoj korespondenciji toga vremena te su često bile i jedina komunikacija među ljudima razdvojenim velikim daljinama. Svoju kolekciju Uskrsnih kartolina izlaže Muzej Staroga Grada na Hvaru.

Više...

Uskrsna priča na imanju obitelji Salaj

Više od 40.000 svijetlećih uskrsnih jaja, pilića i zečeva moći će vidjeti posjetitelji imanja obitelji Salaj u Grabovnici u sklopu Uskrsne priče koja se održava već osmu godinu zaredom i na kojoj se baš kao i na Božićnoj priči, očekuje mnogo posjetitelja.

Više...

Časna sestra Ljilja Lončar i volonteri udruge 'Zdenac': Nahranili smo tisuću gladnih u Venezueli

Podijelili samo hranu i vodu u 110 kuća, a pomoć je primilo 1100 osoba. Njihova tmurna i zabrinuta lica blistala su od sreće. Taj sjaj plod je doprinosa materijalne pomoći potrebitoj djeci svih darovatelja, kojima zahvaljujemo – poruka je to časne sestre Ljilje Lončar, koja od kraja veljače boravi u misiji humanitarne udruge "Zdenac" u Venezueli, na otoku Margariti, u gradu Punta de Piedra, gdje je zatekla veliku humanitarnu krizu kakva još nije zabilježena u modernom svijetu.

  • Objavljeno u Svijet
Više...
Pretplati se na ovaj RSS feed