Subota, 20 Travanj 2019

Fra Bruno Adamčik izradio je najveći broj portreta franjevaca koje su kao i njega kasnije ubili partizani

Silvester (ponekad se piše i Silvijo) Adamčik rodio se 30. prosinca 1908. u Konjicu, u siromašnoj obitelji Ivana Adamčika i Matije, r. Bakula. Otac mu je bio dimnjačar. Osnovnu školu Silvester je završio u Konjicu, a onda se prijavio u franjevačko sjemenište i gimnaziju na Širokom Brijegu gdje je 1921. počeo pohađati prvi razred (to bi danas bio 5. razred osnovne škole).

Više...

Don Tomislav Topčić: Biti ćete mi svjedoci do kraja zemlje

Uskrsna svijeća podsjeća nas na Krista Gospodina. Uskrsli Gospodin svojim je uskrsnućem raspršio tminu uskrsne noći, a time i sve noći koje su nadvile nad svijetom tijekom povijesti. Drugim riječima, neugasivim uskrslim svjetlom novog života obasjao je svijet koji je uronio u duboku mrklu tminu umiranja i smrti.

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Uskrsnu Isus doista

Veličanstveni napjev Uskrsnu Isus doista preuzet je iz Cithare octochorde iz 1757. pod imenom Surrexit Christus hodie, upravo kako glasi i u njemačkom originalu.

  • Objavljeno u Glazba
Više...

Preživjela masakr u Columbineu, a danas je redovnica: ‘Bog nije dozvolio da uđem u tu knjižnicu…’

Godinama prije nego što je postala redovnica Mary Gianna Thornby bila je obična učenica srednje škole Columbine koja se nalazi u predgrađu Denvera. I ona je tada, poput većina srednjoškolaca, prolazila kroz uobičajene pubertetske krize, a čak je bila i žrtva vršnjačkog nasilja. Odrasla je u ateističkoj obitelji, pa Bog, vjera i Katolička Crkva, kako kaže, „nisu bili u njezinom radaru“. Kao srednjoškolka se zvala Jenica, a tek je kasnije uzela redovničko ime – sestra Mary Gianna.

Više...
Pretplati se na ovaj RSS feed