Za Osobu godine Večernji list izabrao Marka Pipunića iz B. Posavine, uspješnog poduzetnika koji zapošljava 2500 ljudi

Četvrtak, 18 Svibanj 2017 22:38 Drago
Ispis PDF

marko pipunicMarko Pipunić, gospodarstvenik, rođen u Modriči, proglašen je večeras u Mostaru za „Osobu godine u BiH“ za 2016. godinu, na šesnaestoj godišnjici respektabilne manifestacije „Večernjakov pečata“, a priznanje mu je uručio predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

 


„Ovo je za mene velika čast ali i dužnost. Džnost koju ste mi dodjelili pokušat ću vratiti na način da budem društveno odgovoran prema zemlji Bosni i Hervcegovini iz koje sam potekao“, kazao je Pipunić, koji je podsjetio da je kao izbjeglica otišao iz BiH, ali i obećao da će uz BiH biti koliko god to bude mogao.


U večeri laureata za promicanje europskih vrijednosti osobom godine u Europi, proglašen je Miroslav Lajčak, ministar Vanjskih poslova Slovačke.


Nagrade su uručene Europskom lideru i lobisti za BiH Andreju Plenkoviću, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Promotoru europskih vrijednosti u BIH Draganu Čoviću, a u kategoriji „Međupolitički dijalog“ dobitnik nagrade je Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća Ministara BiH.


U kategoriji „lokalni lideri“ nagrađen je Igor Radojičić, a u kategoriji „sport“ nagrađena je bh olimpijka Amina Kajtaz, koja je prilikom preuzimanja nagrade kazala da svi sportaši u BiH rade na promicanju ljudskih vrijednosti. U kategoriji „Naše gore list“ nagradu je dobio Goran Marić.Posebno priznanje uručeno Hoyt Brian Yeeu, zamjeniku pomoćnika državnog tajnika SAD.


„Posebno priznanje za životno djelo“ dodjeljeno je Armandu Assantu, koji nije mogao večeras doći u Mostar, a u kategoriji „znanost“, nagrađen je Nihad Alihodžić.


Nagrada za humanost uručena je Ivi Soldo, a za „pothvat godine“ Mustafi Mehiću, čovjeku koji vidi srcem, dok su nagradu za „Uspjeh godine“ dobili Almasa i Đemal Memagić.


U kategoriji „međureligijski dijalog“ nagrađen je Iguman Danilo Pavlović, a u kategoriji „pravosuđe“, Johnatan Moore, voditelj misije OESS-a, uručio je nagradu Ranku Debevecu, predsjedniku Suda BiH, dok je u kategoriji „gospodarstvenici“ nagrađen Rasim Bajrović.


U kategoriji „kultura i scena“ nagradu Sariti Vujković uručio je Enis Bešlagić, prošlogodišnja osoba godine.


Na početku manifestacije „Večernjakov pečat“, ministar pravde BiH Josip Grubeša i predstavnik Veleposlanstva Ruske Federacije u BiH Aleksej Semenihin uručili su direktoru „Večernjakovog pečata“ Jozi Pavkoviću ovjerenu presliku Povelje Kulina bana koja se nalazi u Biblioteci Akademije znanosti Ruske Federacije u Sankt Petersburgu.


Podsjetivši da je Bosna i Hercegovina do sada više puta bezuspješno pokušavala vratiti Povelju Pavković je kazao da je na „Večernjakovu“ inicijativu Ruska Federacija pozitivno odgovorila te da je najavila da će ustupiti BiH Povelju Kuluna bana na privremeno korištenje uz ispunjavanje određenih uvjeta.


Večernjakov pečat je manifestaciju koja je u svijetu prepoznata po snažnim porukama mira i suživota, a koju su mnogi ocijenili najvećim društvenim događajem u Bosni i Hercegovini, ali i regiji. Uz bogat zabavni program i glamurozni crveni tepih, manifestacija “Večernjakov pečat” ima i svoju relevantnu društveno-političku dimenziju, te je okupio brojne visoke dužnosnike iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Europe.


Ovogodišnja manifestacija održana je pod visokim pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, a da se radi o velikom i značajnom događaju svojim dolaskom posvjedočili su brojni gosti iz svih sfera javnog života te brojni politički dužnosnici sa svih razina vlasti, među kojima su predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, predsjednik F BiH Marinka Čavaru, te premijer Hrvatske Andrej Plenković i šef slovačke diplomacije i kandidat za predsjednika Skupštine Ujedinjenih naroda Miroslav Lajčak.


Svečanost su svojim dilaskom uveličali i poznati estradnjaci, znanstvenici, gospodarstvenici, sportaši, osobe iz kulturnog i vjerskog života, među kojima su Papin izaslanik apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto. Gibonni, Goran Karan, Giuliano, Nedžad Salković, Đelo Jusić i Enis Bešlagić, koji je prošlogodišnja osoba godine po izboru Večernjaka.


Autor: D.G./Pogled.ba

#
#