Plenković: Izmjena Izbornog zakona je nužnost i minimum političkih prava koje Hrvati u BiH traže

Petak, 19 Svibanj 2017 12:39 Radio Ljubuški
Ispis PDF

plenkovic hrt4BiH je zemlja triju jednakopravnih konstitutivnih naroda, kao i svih ostalih građana.


To je nužna polazna točka i okvir svih razmatranja u vezi s Izbornim zakonom. Mislim da nema dvojbe kako je izmjena Izbornog zakona nužnost i minimum političkih prava koji Hrvati BiH traže, izjavio je premijer Hrvatske Andrej Plenković.


On je u intervju Večerenjem listu neprihvatljivim ocjenio da jedan konstitutivan narod drugom konstitutivnom narodu bira njegove političke predstavnike.


-Kada bi se prihvatila takva praksa, onda se gubi smisao statusa konstitutivnosti Hrvata u BiH. Prijedlog Hrvatskog narodnog sabora je razumno rješenje koje su ponudili politički predstavnici Hrvata na svim razinama vlasti. Ako uzmemo u obzir preporuke Venecijanske komisije da se izmjene izbornog zakonodavstva ne rade u izbornoj godini, ne bi bilo dobro da se to pitanje prenosi u 2018. Vrijeme je za političke odluke kako bi BiH ponovno ubrzala svoj europski put, kazao je Plenković


Jednako kao i u Hrvatskoj, tema Agrokora i Konzuma aktualna je i u BiH. Tvrdite da ste zaustavili negativni domino-efekt. Mogu li zaposlenici, dobavljači Agrokora u BiH biti mirni u tome smislu?


Plenković je govorio i o poslovanju Agrokorovih tvrtki u BiH. Kazao je kako je situacija u kojoj se našao koncern Agrokor jedan od najkrupnijih gospodarskih i financijskih izazova s kojim se Hrvatska suočila.


-Donošenjem Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sustavnog značaja za Republiku Hrvatsku osigurali smo stabiliziranje stanja u kompaniji i spriječili nekontroliranu ekonomsku i financijsku krizu koja bi se, osim u Hrvatskoj, osjetila i u susjednim zemljama. Izvanredna uprava omogućila je nastavak normalnog poslovanja koncerna, isplatu plaća za sve zaposlenike i pripremu za turističku sezonu. Krajnji cilj postupka izvanredne uprave je postizanje nagodbe o načinu namirenja dugova te provedba financijskog i poslovnog restrukturiranja kompanije. Posebna pozornost posvećuje se odnosu s dobavljačima, uključujući i one u Bosni i Hercegovini. Agrokorove kompanije u Bosni i Hercegovini posluju redovito i plaćaju svoje obveze prema zaposlenicima i dobavljačima, tako da nema razloga za zabrinutost, izjavio je premijer Hrvatske./HMS/

#
#