Rezultati istrage: Zrakoplov kod Mostara pao zbog srčanog udara pilota

Ponedjeljak, 19 Lipanj 2017 12:14 Radio Ljubuški
Ispis PDF

zrakoplov mostar padUzrok pada zrakoplova kod Mostara u kojem je poginulo pet osoba bio je srčani udar pilota, rekao je Salko Begić, glavni istražitelj u istrazi nesreće koju je provelo povjerenstvo Ministarstva prometa i veza BiH. Begić je dodao da je pilot pretrpio srčani udar 7,5 minuta nakon početka leta, piše Klix.ba.
Begić je kazao da se u Izvješću ne spominju nikakva imena i da je to u skladu s međunarodnim standardima. Cilj istrage je bio utvrditi uzroke, a ne odrediti krivnju tragične nesreće za što je eventualno zaduženo Tužiteljstvo BiH.


Podsjećamo, u zrakoplovnoj nesreći 13. svibnja u Mostaru, odnosno padu malog školskog zrakoplova poginuo je pilot Ivan Karačić, Muhamed Sipović, brat i sestra Luka i Lana Lovrić od sedam i deset godina, te osmogodišnji dječak Arman Hadžiomerović.


Zrakoplov se srušio u 15:50 sati u mostarskom naselju Jasenica.


Zamjenik direktora Direkcije za civilno zrakoplovstvo (BHDCA) Marinko Šimunović kazao je nakon nesreće da je pokojni instruktor Karačić, koji je upravljao zrakoplovom bio osoba s velikim iskustvom.


Još prije okončanja istrage iz Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH je priopćeno da je zrakoplov imao dozvolu za letenje, te da je servisiran početkom travnja.

Vještačenje je izvršeno u vojnom hangaru Zračne luke Mostar.


“Posljednji servis navedenog zrakoplova rađen je 5. travnja 2017. godine o čemu postoji dokumentacija u BHDCA, kao i certifikat ovlaštenog aviomehaničara koji potvrđuje da je izveden servis”, navodi se u odgovoru.


Istraga o nesreći je završena u prvoj polovici lipnja i obrazložena je za 67 strana. Nakon istrage državnog tužiteljstva komentar su dali predstavnici BHDCA, Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) te Zračna luka Mostar.

/HMS/

#
#