Inzko: Zastrašivanje povratnika je neprihvatljivo i protivno Daytonu

Nedjelja, 16 Srpanj 2017 18:10 Drago
Ispis PDF

inzkoVisoki prdstavnik za BiH Valentin Inzko podsjeća da je pravo na povratak garantirano je Daytonskim sporazumom, te naglašava da zastrašivanje povratnika je neprihvatljivo i protivno Daytonu.
Inzko naglašava da komemoracije nevinim žrtvama ratnih zločina, te genocid u Srebrenici, ne smiju se nikada koristiti kao platforma za raspirivanje etničke, vjerske netrpeljivosti ili mržnje.

– Takvo ponašanje je suprotno temeljnim i univerzalnim vrijednostima ljudskog dostojanstva, zaslužuje svaku osudu, suštinski je neprihvatljivo i predstavlja uvredu za svaku žrtvu ili preživjelog – rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko danas, komentirajući nedavne izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koje je dao u Bratuncu.

Inzko ističe da žrtve strašnih zločina počinjenih tijekom rata, bez obzira jesu li Srbi, Hrvati, Bošnjaci ili ostali, moraju se poštovati, te da one zaslužuju smiraj i da ih se tretira na dostojanstven način, a ne da ih se zloupotrebljava za površne političke ciljeve i zastrašivanje bilo koga, posebno onih koji su uprkos svim teškoćama, pretrpljenom bolu i drugim okolnostima odlučili da ponovo izgrade svoje živote kao povratnici.

Visoki predstavnik Inzko je podsjetio da Aneks 7 Daytonskog sporazuma jasno kaže da svaka izbjeglica i raseljena osoba ima pravo da se slobodno vrati u svoj prijeratni dom u BiH i da će strane-potpisinice Daytonskog sporazuma osigurati da se izbjeglice i raseljene osobe mogu vratiti u sigurno okruženje, „bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije, posebno na osnovu njihove etničke pripadnosti, vjerskih uvjerenja ili političkih stavova“.

Aktivnosti ili izjave usmjerene protiv ovih eksplicitno navedenih i izvornih odredbi protivne su Daytonskom sporazumu koji su potpisale sve strane.

– Jedini cilj izjava, poput one kakvu je nedavno dao predsjednik entiteta RS Dodik, jeste da unesu strah među pripadnike jedne od najugroženijih kategorija stanovništva u BiH. On bi trebao da zna da nikakva politička kampanja ne može opravdati takve izjave. Međutim, građani znaju bolje: pokazali su brojnim primjerima da znaju kako zajedno živjeti u miru, toleranciji i dostojanstvu – rekao je visoki predstavnik, priopćeno je iz OHR-a.

/Fena/HMS/

#
#