Lil Nas X: Na tronu meme glazbe

Lil Nas X: Na tronu meme glazbe

Bilo je teško uspostaviti očekivanja za debitantsko komercijalno izdanje Lil Nas X-a, novog lica američke country rap scene, i podjednako teško posložiti dojmove nakon mnogobrojnih slušanja.

Kada se krajem godine prašina spusti na tlo divljeg zapada, glazbena će industrija poprilično uložiti u proučavanje nepojmljivog puta do uspjeha kako bi logično objasnila utjecaj i važnost kratkog te naizgled beznačajnog videa na kolektivnu glazbenu i meme kulturu.

“Old Town Road“ je kao pjesma zaživjela na video aplikaciji TikTok prisvajanjem cowboy mode i kulture, dok remix iste trenutno stoji na vrhu američke Billboard ljestvice rekordnih trinaest tjedana. Suočen sa sve većom pozornošću nemilosrdne javnosti zatočene u svijetu perpetualne žudnje za novim sadržajem, Nas i njegova ekipa bili su primorani povući prave poteze kako dečko ne bi pao u zaborav poput mnogih prije njega. “Old Town Road“ je Lil Nas-u osigurao petnaest minuta slave, dok “7“ namjerava spomenuti period razvući na nekoliko mjeseci, poželjno i godinu.

Imajući to na umu, “7“ je bila najbolja prilika za nadilaženjem persone šaljivca i trolla. Nažalost, umjesto pronalaska definitivne karakterne izjave, susrećemo se sa zbirkom od osam neusmjerenih pjesama osmišljenih za reprodukciju uspjeha “Old Town Road-a“. Unatoč derivativnom karakteru, “7“ ima nekoliko sjajnih trenutaka te se može pohvaliti jedinstvenom eklektičnošću. Svaka pjesma ovdje obitava u zasebnom svijetu s nedostatkom međuodnosa koji bi pridonio kohezivnoj cjelini. No, kako se ne radi o  intelektualnom djelu fokusiranom na dublje metafore ili na intrigantnu produkciju, “7“ nastoji pridobiti slušatelje samosvjesnim humorom i zaigranom neozbiljnošću.

Projekt započinje s iznimno pjevljivom i gotovo genijalnom “Old Town Road [Remix]“. Jedna od prvih upečatljivih stvari kod slušanja, pored zaraznog refrena i Cyrusovog doprinosa, jest njena duljina. Upravo početkom istinskog uživanja u pjesmi ona završava, ostavljajući nas s neporecivom željom ponovnog preslušavanja. “Beautiful Thugger Girls“, projekt Young Thuga iz 2017. godine, je naveden kao polazište za country estetiku pjesme, stila koji se radi prezentacije pletore ispresjecajućih utjecaja ne pojavljuje često u nastavku. “Panini“, pjesma koja ne prelazi niti dvije minute trajanja, jest pop trap singl koji neočekivanom interpolacijom vokalne melodije Kurta Cobaina na zanimljiv način reinterpretira “In Bloom“ s novim kontekstom.

Dok tekstualna dubina nikad nije zamišljena kao središnja točka projekta, Lil Nas uspješno manevrira narativnim pravcima i melodijom na “F9mily (You & Me)“, potvrđujući prethodno spomenuti samosvjesni karakter. Pjesma je blago naklonjena punk rock utjecajima te demonstrira talent, no nažalost ne uspijeva u potpunosti ispuniti vlastiti potencijal. Nakon poprilično loše “Kick It“, Lil Nas odbacuje žanrovsku eksperimentaciju ostatka EP-a u korist izravne obnove country-trap kadence na “Rodeo“. Humorističan doprinos Cardi B čini interesantan preokret koji usprkos trajanju vraća osmijeh na lice. Najveći problem projekta dolazi s nedostatkom glazbene koordinacije i ujednačenosti. Primjer tome je “Bring U Down“, jedna od najboljih pjesama EP-a, koja se rock utjecajima i čistom energijom potpuno odvaja od neupečatljivo sive “C7osure“.

Duljina projekta onemogućava slušatelju jasan uvid u glazbene mogućnosti repera. Ideje su donekle zanimljive te je talent na pojedinim mjestima očigledan, no nerazrađeni koncepti i amaterska izrada udaljavaju od potpuno zadovoljavajućeg iskustva. “7“ dodiruje površine mnogih žanrova, ali nikad ne uspostavlja opipljiv korak što naposlijetku zaustavlja uspješnu realizaciju. Iako postoje trenuci koji potkrijepljuju sentiment slušanja gotovog proizvoda, EP više služi kao dimna zastava nad činjenicom kako Lil Nas X tek treba pronaći svoj pravi umjetnički identitet.

Izvor: Muzika.hr

na vrh članka