6. rujna 2006. Luciano Pavarotti – put od dječaka u crkvenom zboru do zvijezde svjetskih opera!

6. rujna 2006. Luciano Pavarotti – put od dječaka u crkvenom zboru do zvijezde svjetskih opera!

Njegov zadnji veliki nastup bio je za vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Torinu 2006., kada je otpjevao poznatu talijansku ariju Nessun Dorma. Godinu dana kasnije, Pavarotti je podlegao teškoj bolesti, ostavljajući za sobom obitelj, ali i milijune obožavatelja koje je dotaknuo njegov glas.

Godine 1935. godine u talijanskom gradu Modeni rođen je jedan od najvećih pjevača 20. stoljeća, Luciano Pavarotti. Odrastao je u skromnoj obitelji uz oca pekara i amaterskog pjevača, a sati provedeni slušajući očeve ploče probudile su duboku ljubav prema glazbi, zbog koje se učlanio u mjesni crkveni zbor, piše galbani.hr

Kao mali se intenzivno bavio nogometom i kasnije je bio učitelj u osnovnoj školi, no na koncu je njegov karijerni put ipak oblikovala urođena ljubav prema pjevanju.

Uspon talentiranog mladića prema zvijezdama

Pavarotti je 1954. godine počeo ozbiljnije školovanje za pjevača, a već je iduće godine sa zborom krenuo osvajati nagrade na svjetskim natjecanjima. Prirodni potencijal dokazuju rane snimke na kojima postiže kristalno čiste visoke note, što mu je kasnije prisvojilo titulu “Kralj visokog C”.

U 60-im i 70-im je godinama njegova operna karijera bila na vrhuncu. Sudjelovao je u svjetski poznatim operama i koncertima diljem svijeta te svakim nastupom oduševljavao zahtjevnu opernu publiku.

Poznat po lakoći kojom je njegov glas ispunjavao velike prostore, ipak nikad nije žrtvovao emociju za tehniku. Jednom je prilikom čak i priznao da zapravo ne zna čitati note, već da vjeruje svojem tijelu i prirodnoj muzikalnosti. Možda su zato njegove bistre i elegantne izvedbe tako lako izazivale najdublje osjećaje, a nevjerojatna scenska prisutnost plijenila pozornost publike gdje god nastupao.

Skok iz opere u pop glazbu

S vremenom su TV snimke Pavarottijevih izvedbi postale toliko popularne da je pjevač stekao status superzvijezde: pojavljivao se u talk showovima, držao rasprodane koncerte na stadionima, čak i glumio zavodnika u filmu Yes, Giorgio1982. godine.

 

Osim talenta, glavni je razlog njegove popularnosti bio šarm, duhovitost te toplina kojom je zračio. Svoj poveći stas nikad nije smatrao preprekom u životu, već je priznao da je hedonist kojemu uživanje u hrani predstavlja jednu od najvećih radosti.

Njegova slava nije jenjavala ni devedesetih godina, kada je nastupao sa Joseom Carrerasom i Plácidom Domingom kao “Tri tenora” i surađivao sa svjetskim pop zvijezdama poput benda U2.

Kraj jedne blistave karijere i smrt

Njegov je zadnji veliki nastup bio za vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Torinu 2006., kada je otpjevao poznatu talijansku ariju Nessun Dorma. Godinu dana kasnije, Pavarotti je podlegao teškoj bolesti, ostavljajući za sobom obitelj, ali i milijune obožavatelja koje je dotaknuo njegov glas.

Tehnički izvrsni tenori nisu tolika rijetkost, ali talijanski šarm i nevjerojatna emotivnost Luciana Pavarottija zaista su kvalitete zbog kojih će u povijesti biti zapamćen kao veliki pjevač, ali i čovjek.

Umro je 6. rujna 2007. godine.

Izvor: narod.hr/galbani.hr

Video sadržaj

na vrh članka