U Split stiže jedan od popularnijih underground bendova u Hrvatskoj, pročitajte intervju s osebujnim frontmenom: 'Odabrao sam put beskompromisnosti i lagodnog života. Dođite, bit će glasno i slasno!'

U Split stiže jedan od popularnijih underground bendova u Hrvatskoj, pročitajte intervju s osebujnim frontmenom: 'Odabrao sam put beskompromisnosti i lagodnog života. Dođite, bit će glasno i slasno!'

U splitski klub Kocka 14. prosinca stiže zagrebački bend "Seven That Spells" drugi put u svojoj dugogodišnjoj karijeri.

Bilo to iz razloga što njihova glazba nije "mainstream", bilo zbog nepoznavanja njihova rada od strane šire publike, ovi talentirani glazbenici nisu česti gosti na domaćim pozornicama - Splićanima su svirali tek jednom. No riječ je o trenutno najuspješnijem underground bendu u Hrvatskoj, kojemu svirke van granica pak nisu strane.

U nastavku donosimo intervju s njihovim frontmenom Nikom Potočnjakom.

Trilogija je zaokružena. Kad pogledaš unazad, ako to ikad radiš, možeš li sumirati svoj rad, ideje i motivaciju u zadnjih 10 godina koji su vezani za Trilogiju ?

Fanatizam, strast, opsesija zvukom i dekadentnim životom uz trunku introspektivnog nihilizma. Sviram ono što jesam. Mislim da se tu nema što više nadodati. Konstantan rad i laserski fokus.

Što za tebe predstavlja uspjeh u glazbi ?

Baviti se njome dok ne umrem i uopće imati tu veliku privilegiju u današnje doba. Sve drugo je neukusna kolektivna halucinacija.

Što te najviše veseli kod live nastupa?

Samo me zabava zanima! Masa zabave.

Seven that spells samo je jedan od glazbenih projekata na kojima sudjeluješ. Kako stigneš sve?

Imam ih hrpu – ne da mi ih se ni nabrojati niti to kog zanima hahaha. Organiziran sam i ne gubim vrijeme na kradljivce vremena – ljude koje ne zanima glazba već hranjenje slabog ega i dizanje oltara inerciji. Kad znaš postaviti prioritete i osnovne ciljeve te ih na prikladan način prezentirati sposobnim ljudima otvara se bezbroj mogućnosti. Supermarket fantastičnih opcija
koje samo biraš s polica i stavljaš u ta rock kolica hahaha.

Možeš se pohvaliti da si surađivao sa eminentnim stranim glazbenicima. Koja su tvoja iskustva s njima i kako se to uopće dogodi ?

Fantastična. Dosta njih su mi bili i glazbeni idoli pa su mi ta iskustva i rezultati posebno dragi. To se uvijek desilo tako da sam poslao riff i pitao da li su zainteresirani za suradnju. Dobar riff otvara sva vrata u životu. Bar se meni tako čini iz osobnog iskustva. Samo sam poslao riff i nitko me nije odbio do sada. Uh kako se volim hvaliti hahaha! Ludosti!!!

Jesi li ikad razmišljao ili možda dobio ponude da se odseliš u neku od europskih zemalja? Misliš li da bi u nekoj od europskih država mogao živjeti isključivo (ili bolje) od svog glazbenog rada?

Ne. Proputovao sam svijet nekoliko puta i Mediteran mi i dalje najviše odgovara. Pogotovo sad kad svi bježe van pa je tu prekrasno i da se disati. Nikad nisam htio živjeti od glazbe. Po meni je to užasna egzistencija. Odabrao sam put beskompromisnosti i mega lagodnog života. Novac nabavljam sa svih strana – glazba, dizajn, malo airbnb i kombiniranje na sve strane.

Kako mi egzistencija ne zavisi od glazbe samim time mogu biti zvukovno naporan i bezobrazan. (Ne samo i zvukovno ahaha). Jako mi je lijepo tu. Zadovoljan sam!

Svirali ste na mnogobrojnim europskim binama. Koja iskustva čine razliku sviranja u inozemstvu u usporedbi sa vašim iskustvima na domaćim binama? Postoji li ikakva razlika uopće?

Ne. Uvijek se zapravo radi o uvjetima i nivou organizacije. Kako vani tako i kod nas. Sve zavisi od toga. Bina je bina, publika je publika. Svugdje isti k. Jedino je bitan nivo benda i organizatora.

Koja je razlika u underground scenama u Hrvatskoj i u svijetu? Misliš li da su strani underground bendovi u boljoj poziciji od hrvatskih?

Ne. Sve je presaturirano sad. Svi sviraju, imaju istu opremu i zbog socijalnih mreža i samog neta opterećeni su potrebom za uspjehom i priznanjem. Hrpa niskih strasti. Svugdje je isto.

Kako gledaš na trenutno stanje glazbene scene (mainstream i underground) u Hrvatskoj?

Ne zanimaju me ni scene vani tako da sve prolazi kraj mene bez da vidim i čujem. Moram se čuvati. Zanima me samo stanje vlastite glazbe. Gdje sam s time i kamo želim ići.

Koje bi savjete dao mladim ljudima koji se žele baviti glazbom? Općenito, ako žele svirati vani, ako žele nešto dobro snimiti, ako se žele afirmirati, itd.

Češće govoriti NE svemu i svima. Vrijedi i za one koji se žele baviti životom isto.

Što splitska publika može očekivati na koncertu u Kocki?

Bend nikad nije bio u boljoj formi. Bit će glasno i slasno. Vidimo se brzo!

Izvor: Slobodna Dalmacija

na vrh članka