Sonja Schmitz: Pjesma o slobodi iz izolacije

Sonja Schmitz: Pjesma o slobodi iz izolacije

Kontraverzna njemačka pjevačica bosanskog porijekla Sonja Schmitz trenutno se nalazi u izolaciji zbog korona virusa.

U vlastitoj borbi sa okolnostima odlučila je da kući uživo snimi pjesmu „Free“, te pošalje poruka za sve koji se trenutno kao i ona nalaze u izolaciji.

“Ovo je pjesma za sve one koji se trenutno kao i ja nalaze u izolaciji. Ovo je takođe pjesma za sve naše heroje koji se i dalje neumorno bore za daljnje funkcioniranje društva.

“Juče sam trebala snimiti u Sarajevu novi spot za originalnu verziju ove pjesme. Nažalost radi situacije sa Coronom sve je otkazano.” “Nikada nisam dozvoljavala da životne okolnosti određuju šta mogu, a šta ne mogu da uradim. Tako da sam ipak odlučila napraviti kućnu uživo verziju ove pjesme, pjesme o slobodi. Prava sloboda je stanje naše duše i misli.”

''Ostanite mi uvijek zdravi i slobodni'', poručila je Sonja Schmitz.

Sonja Schmitz je postala poznata svjetskoj javnosti kada je podigla buru u javnosti i medijima sa objavom pjesme „The Workers Song – Medifuck“ i video spotom koji prati istu. Pjesma kritizira način na koji se suvremeni menadžeri odnose prema radnicima – uposlenicima, a posebno prema uopćenim stereotipima i seksualiziranju žena na radnim mjestima. Sa ovom pjesmom je završila i na njemačkim sudovima, ali na kraju presuda je bila u njenu korist.

Zatim je snimila pjesmu ‘’Broken’’ koja je zbog eksplicitnosti spota cenzurirana od strane digitalnih divova Google, Facebook, Instagram i drugih. Sa pjesmom “Fire” koja ima milijunske preglede prvi put potpisuje gotovo apsolutni autorski rad. Sa najnovijom pjesmom „Free“ pomjera vlastite glazbene granice. Spot za pjesmu se trebao snimati na današnji dan u Sarajevu, ali zbog pandemije virusa snimanje je odgođeno do daljnjeg.

Izvor: Bljesak.info

na vrh članka