Slovenska Rozga odlučila je pokoriti i hrvatsku scenu: pop pjevačica Alya stvara nove pjesme na hrvatskom jeziku, a ljetuje na Dugom otoku

Slovenska Rozga odlučila je pokoriti i hrvatsku scenu: pop pjevačica Alya stvara nove pjesme na hrvatskom jeziku, a ljetuje na Dugom otoku

Često je nazivaju slovenskom Rozgom ili pak slovenskom Ninom Badrić.

Premda ne bi imala ništa protiv suradnje s jednom od ove dvije naše pjevačice, spomenimo da je udružila glazbene snage s Nenom Belanom i Massimom Savićem. Uz to što je u Sloveniji istinska pop zvijezda, Alyin izgled, ali i glas, prepoznati su mnogo šire, tako su je Britanci svojedobno svrstali i među najseksi žene na svijetu...

Mnogi često ističu vaš vedar duh, odličan karakter... Koliko vam je bilo izazovno sačuvati pozitivan stav tijekom posljednjih nekoliko mjeseci i koliko je korona utjecala na vaše glazbeno stvaralaštvo?

- Pozitvan stav je jednostavno odraz mog karaktera. Istina, ovo proteklo razdoblje je sasvim sigurno bilo malo drugačije, teže za sve nas, ali smo mogli i puno naučiti… Što nam najviše znači, što zapravo trebamo, koji su nam ljudi najbliži i najdraži. To je bilo vrijeme za samorefleksiju. Osobno sam to iskoristila i za retrospektivu dosadašnjeg rada, da vidim kojim putem želim krenuti u budućnosti. Rodile su se nove pjesme, ideje, a i dobro sam se odmorila.

U Sloveniji vas obožavaju; dobili ste brojne nagrade, bilježite odličnu prodaju albuma, koncerti su vam odlično popunjeni. Čini se kao karijera bez greške... Kakve su vaše daljnje ambicije, planirate li u osvajanje šireg inozemnog tržišta?

- Da, vrlo sam zahvalna na tome da me publika već godinama dobro prihvaća i da osjeća kako je svaka moja pjesma i sve što radim napravljeno s dušom. A što se tiče inozemstva, Hrvatsku ne doživljavam kao inozemstvo jer sam dijelom i Hrvatica. Drago mi je da sam imala i puno inozemnih suradnji, koncerata u Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, Poljskoj...

Sudjelovala sam i u stvaranju himne za Svjetsko rukometno prvenstvo u Kataru. Tu smo himnu otpjevali na otvorenju prvenstva pred kraljevskom obitelji. Ponosna sam i na koncert u zraku koji smo izveli u suradnji s Croatia Airlinesom 2014. godine, a moj gost je bio Massimo Savić.

Britanski magazin FHM uvrstio vas na popis 100 najseksi žena svijeta, a slovenski mediji često vas ističu kao jednu od najbolje odjevenih... Koliko je, po vašemu mišljenju, za karijeru pjevačice bitna pojavnost i koliko vremena posvećujete brizi za svoje tijelo, izgled…?

- Moda me jako zanima i uživam biti kreativna. Mi pjevači smo puno više pod svjetlima reflektora pa se zato moramo i više potruditi oko izgleda. A i društvene mreže od nas traže svakodnevne objave, ali tamo me možete nekad vidjeti i u pidžami i bez make-upa. Radim na kondiciji koliko god imam vremena. Trčim, vozim bicikl, bavim se fitnessom, meditiram... Baš sam malo prije izolacije sudjelovala u showu "Ples sa zvjezdama" (koji ćemo, nadam se, nastaviti na jesen) pa mi možete vjerovati da sam (bila) u punoj kondiciji.

PROBLEMI SA ŠTITNJAČOM

Otvorili ste dušu javnosti i podijelili teško iskustvo vezano uz svoje zdravstvene probleme sa štitnjačom, preciznije benigni tumor zbog kojeg ste napravili neke drastične promjene u životu. Jako puno ljudi, mahom žena, ima raznih problema sa štitnjačom. Imate li neke savjete koji su vama pomogli, a koji će možda značiti i drugima koji se bore s istim ili sličnim problemom?

- Istina je da sam imala probleme sa štitnjačom, ali to nije bio tumor kako su novinari pogrešno interpretirali. Imala sam problem s hiperaktivnom štitnjačom, ali sam zahvaljujući tom iskustvu puno naučila o životu. Ustanovila sam da s dodavanjem prirodnih lijekova, promjenom prehrane, ali i sebe (na način da shvaćaš i prihvaćaš stvari na drukčiji način) možeš sam izliječiti puno toga.

Za to vrijeme nisam bila na bolovanju ni dana, ali to iskustvo jedna je od najtežih stvari u mom životu. I mogu iskreno reći da je to bilo i jedino razdoblje kad sam glumila na pozornici jer stvarno nitko nije znao kako se osjećam. Uz to vrijeme veže me i jako lijepa uspomena, pobijedila sam na festivalu "Melodije morja in sonca" koji je pandan vašem Splitskom festivalu.

Prošle godine nastupili ste na CMC festivalu, ali i na Večerima dalmatinske šansone... Kakvi su vam nadolazeći planovi što se tiče hrvatskog tržišta, što je s koncertima i sprema li se još koja pjesma na hrvatskom jeziku?

- Jako mi je drago da sam mogla sudjelovati na ta dva festivala jer sam imala osjećaj da je publika moje pjesme lijepo prihvatila. Upoznala sam i divne, nove ljude. Svakako se nadam još kojem festivalu ili suradnji, ali se nažalost ove godine sve malo promijenilo pa su neki planovi pali u vodu. U svakom slučaju, pripremam nove pjesme na hrvatskom jeziku, razmišljam i o duetu. Vidjet ćemo.

Planirate li odmor u Hrvatskoj i koja su vam ovdje najdraža mjesta za ljetovanje?

- Aaaaa, moj omiljeni odmor je svakako na Dugom otoku, gdje imam kuću. Tamo provodim najveći dio odmora, a i kada imam dan dva slobodno, odem tamo. To je moja oaza mira, tu nastaju nove ideje...

PIŠE ANITA MATIĆ/slobodnadalmacija.hr

foto: Tibor Golub

Video sadržaj

na vrh članka