Na današnji dan rođen je Jimmy Page

Na današnji dan rođen je Jimmy Page

Na današnji dan 1944. rođen je James Patrick ‘Jimmy’ Page, britanski gitarist i producent, najpoznatiji kao član Led Zeppelin. Karijeru je započeo kao uspješan session glazbenik, a svirao je i na singlu ‘I Can’t Explain’ grupe The Who.

1965. ulazi u The Yardbirds kao zamjena za Erica Claptona. Nakon odlaska drugog gitarista Jeffa Becka, Page postaje vođa Yardbirdsa te njihov zvuk postaje ekperimentalniji i žešći. Nakon odlaska gotovo svih članova Page nastavlja voditi grupu pod imenom The New Yardbirds, koja uskoro postaje Led Zeppelin.

S njom snima ukupno devet albuma, od kojih već prva četiri osiguravaju besmrtnost bendu i Pageu kao vještom skladatelju i viruoznom gitaristu. Nakon smrti bubnjara Johna Bonhama, Led Zeppelin se raspadaju te Page nastavlja karijeru uglavnom surađujući s drugim poznatim glazbenicima te snima soundtrackove i producira.

Smatran je jednim od najboljih i najutjecajnijih rock gitarista svih vremena. Njegov solo iz ‘Stairway to Heaven’ imenovan je najboljim svih vremena prema Guitar Worldu i Total Guitaru. Rolling Stone ga je proglasio trećim najboljim gitaristom svih vremena, Gibson drugim, a Mojo devetim. Prvi je inauguriran u British Walk of Fame, a uručene su mu i nagrade ‘Living Legend’ od strane Classic Rock magazina te počasni doktorat od strane Sveučilišta u Surreyu.

Izvor: Soundguardian Portal

na vrh članka