Fra Mate Logara: Po plodovima se stablo prepoznavalo. Bio je to don Damjan Raguž Istaknuto

Fra Mate Logara: Po plodovima se stablo prepoznavalo. Bio je to don Damjan Raguž

U ono vrijeme (evo ima već desetak godina) dok sam predavao vjeronauk u srednjim školama u Ljubuškom, često se događalo da đaci iz Studenaca ne znaju ono što sam ih ja trebao naučiti.

Rijetko se događalo da ne znaju ono što su trebali znati prije nego što su došli do srednje škole: Molitve, Božje zapovjedi i osnovne istine naše vjere. Često sam čuo da sudjeluju u crkvenom zboru ili folkloru. Više su od prosjeka na pitanje: "Jesi li bio u crkvi u nedjelju?" odgovarali sa: "Jesam." Tada sam znao, i prije nego sam ga upoznao, da je tamo na župi dobar svećenik. Po plodovima se stablo prepoznavalo. Bio je to don Damjan Raguž.

Kad sam ga upoznao, nije mi puno trebalo da shvatim da je doista nesebičan i dobronamjeran čovjek te gorljiv svećenik, zasigurno među najboljima koji su djelovali u Hercegovini. Jutros je preminuo nakon što je prije dva dana stradao u prometnoj nesreći. Iako je takva smrt iznenadna, uvjeren sam da u njegovom slučaju "iznenada" ne znači i nespreman. Nije mu trebala smrt da bi bio blizu Gospodinu. Koliko čovjek može prosuditi, i za života se itekako trudio da bude u zajedništvu sa Stvoriteljem. Neka u njemu nađe nagradu za sve što je dobro učinio i oproštenje za grijehe i propuste. Bilo bi lijepo da njegova smrt nama koji smo ga poznavali bude poticaj da naučimo ponešto od njegova života.

Izvor:Facebook/fra Mate Logara

na vrh članka