Ljubuški pčelari: Povećanje proizvodnje i plasman meda putem mreže trgovina

Ljubuški pčelari: Povećanje proizvodnje i plasman meda putem mreže trgovina

Petorica ljubuških pčelara, članova „Opće braniteljske pčelarske zadruge Ljubuša p. o.“ iz Ljubuškog, odlučili su preći i riječi na djela. Na tom putu njihov projekt „Proširenje pčelinjih zajednica“ nedavno je na natječaju za pomoć braniteljskim zadrugama federalnog Ministarstva branitelja i invalida Domovinskog rata, dobio podršku, piše Večernji list.

   „Aplicirali smo na projekt za pomoć braniteljskim zadrugama uz mogućnost zapošljavanja i proširenja proizvodnje. Za naš projekt „Proširenje pčelinjih zajednica“ dobili smo dio traženih sredstava. Aplicirali smo za po pedeset košnica po pčelaru, a dobili smo 20.000 KM. Za taj novac smo od tvrtke „Agro Brišnik“, uzeli drvenariju za pčelarstvo i satne osnove (vosak)“, govoreći o projektu kaže Milivoj Škorput, direktor Zadruge.

   Direktor Škorput ističe da Zadruga, za sada, ima pet članova.

   „Svi smo branitelji, svi se bavimo pčelarstvom, a ciljevi su višestruku od želje da se kao pripadnici braniteljske populacije potvrdimo u društvu, popularno kazano da se socijaliziramo i damo konkretan doprinos razvoju, jer jedan od ciljeva je unapređenje i povećanje proizvodnje, kao i plasmana meda. Ukratko, želimo biti legalni na tržištu, želimo naš proizvod vidjeti na policama trgovina, želimo da Ljubuški med postane brend kao rani krumpir“, naglašava direktor Škorput, te dodaje:

   „U trgovinama ne želimo vidjeti samo naš med, nego i druge proizvode koji idu uz pčelarstvo. Mislim da to uz međusobnu suradnju i druženje možemo postići.“

   Jedan od članova Zadruge „Ljubuša“ agronom Zvonko Barišić, inače voditelj projekta, kaže da je njegova realizacije već počela.

   „Nabavljeni materijal upravo dijelimo zadrugarima, svakom članu što se kaže, na kućni prag. Svaki od članova dobit će jednak iznos sredstava, odnosno materijala. Konkretna dobit od projekta bit će povećanje broja košnica po svakom zadrugaru, zatim zamjena dotrajalih košnica, čime ćemo ostvariti preduvjete za njihovo lakše seljenje. Sada nam predstoji rad kako bi u idući pčelarsku godinu ušli spremniji, dakle slijede izrada i obnova košnica, a na proljeće njihovo punjenje“, obrazlaže Barišić.

   Ukratko, petorica pčelara pripadnika braniteljske populacije, riješili su da planovi o kojima hercegovački pčelari godinama pričaju, a njihova suština se svodi da umjesto prodaje na kućnom pragu, tj. na malo, veća proizvodnja i plasman idu kroz trgovačke lance i na koncu izvoz. Smatraju da za taj poduhvat imaju dovoljno stručne ljude i ne sumnjaju u uspjeh.

Piše: Dušan Musa/Večernji list
Izvor: Ljportal.com

na vrh članka