Članovi Hrvatskog žrtvoslovnog društva zapalili svijeće u spomen hrvatskim žrtavama u Ljubuškom - audio i foto Istaknuto

Članovi Hrvatskog žrtvoslovnog društva zapalili svijeće u spomen hrvatskim žrtavama u Ljubuškom - audio i foto

Hrvatsko žrtvoslovno društvo sa sjedištem u Zagrebu organiziralo je hodočašće u Hercegovinu gdje će na više mjesta položiti vijence i zapaliti svijeće.

Jutros su članovi Društva doputovali u Ljubuški, gdje su ih na Trgu dr. Franje Tuđmana dočekali načelnik Nevenko Barbarić, predsjednik Općinskog vijeća Ljubuški Tihomir Kvesić i predstavnici braniteljskih udruga.

Nakon polaganja vijenca i zajedničke molitve za žrtve koju je predvodio humački gvardijan fra Dario Dodig, predsjednik Društva Ante Beljo je načelniku Barbariću uručio knjigu o stradanjima Hrvata. Komemoracija za pobijene je održana pod pokroviteljstvom Općine Ljubuški.

"Prvi zločini nad hrvatskim narodom su počinjeni još 1941. od pripadnika bivše jugoslavenske vojske. To se dogodilo poslije 6. travnja kada je bio njemački napad na Beograd i kada se znalo da Jugoslavija već propada. Tada su vonjici i zapovjednici iz Bileće, gdje je bila vojna škola, pošli prema željezničkoj prugi u Čapljini i tada su spalili i uništili tri sela kod Čapljine. Druga je grupa uništavala sela Cim i Ilići kod Mostara. Ta događanja su bila uvod u zla koja su se događala ovdje tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Ovdje je još važno spomenuti da su i na područje Ljubuškog tada dolazile te razne četničke formacije, ali nisu se usuđivale počiniti velike zločine, nego su velike zločine ovdje počinili tamo 1945. i onda pogotovo kada su se ljudi vraćali s Bleiburga, onda su s njima napunili jame", rekao je Beljo, koji je istaknuo kako je njihova misija spriječiti zamjenu teza.

"Danas ponovo ta veliko-srpska propaganda ide na to da su Hrvati genocidan narod, da sve ono što se događalo u Drugom svjetskom ratu i sve ono što se događalo do stvaranja samostalne države, da je to posljedica ustaških zločina, a ovi su zločini napravljeni prije nego je bilo NDH, prije nego je bilo i ustaša, dakle prije svih tih nemilih dogadjanja koja su uslijedila", dodao je Beljo.

Poslušajte što je Beljo rekao za Radio Ljubuški

 

 

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

na vrh članka