Vukojević o krumpiru u doba korone: Situacija je nenormalna, kome, gdje i kako prodati krumpir kad prispije?

Vukojević o krumpiru u doba korone: Situacija je nenormalna, kome, gdje i kako prodati krumpir kad prispije?

I ove godine na području Ljubuškog zasađeno je oko 350 hektara mladoga krumpira poznatog kao Ljubuški rani.

To je otprilike standardna površina i količina u nekoliko posljednjih godina. Dobro je krenulo Najviše se sadi i proizvodi u selima: Vojnići, Šipovača, Klobuk i Veljaci. Sadnja je počela navrijeme, vremenske prilike bile su pogodne, a i koronavirus nije još bio stigao u naše krajeve, u to se vrijeme tek počeo pojavljivati u Kini.

- Koronavirus do sada nas nije poremetio, radimo i dalje kao da je sve normalno. Navrijeme je posađeno, krumpir je dobro iznikao, sad bi trebalo krenuti okopavanje, ali i pripreme za sadnju drugih povrtlarskih kultura. Koronavirus u našem slučaju nije zapreka, svatko radi na svojoj parceli, radi se o članovima kućanstva koji žive zajedno, tako da zajednički rad ne predstavlja neku dodatnu opasnost. Sezona je dosad izvrsna, međutim, sad smo na prekretnici. Opasnost nam dolazi u vidu niskih temperatura i mraza, kako najavljuju meteorolozi - kaže Dubravko Vukojević, direktor poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje, jedan od 180 ljubuških poljodjelaca koji su udruženi u tu zadrugu.

Mraz je prirodna pošast od koje svake godine u ovo doba strepe ljubuški poljodjelci za svoj Ljubuški rani. Zbog toga poduzimaju mjere koje su im na raspolaganju, pokrivaju nasade krumpira agril-folijom, a u obzir dolazi i orošavanje, odnosno prskanje vodom kako ne bi došlo do smrzavanja. Međutim, za pokriti sve trebalo bi puno folije.

- Bojimo se da će biti velike štete ako se ostvare prognoze meteorologa, ali nadamo se da će pogriješiti i da će nas mraz mimoići. Ipak, ako ga i bude, nije još sav ni posve izniknuo, nešto se sadilo i kasnije, a ovisi i kakvi će biti dani poslije. Ako bi “okrenulo” lijepo vrijeme, oporavio bi se. Mi radimo, život ide, nadamo se da će ipak biti dobro i Ljubuški rani trebao bi biti na policama 1. svibnja. Ali, kako će biti s koronavirusom, to nitko ne zna. Nenormalna situacija Situacija je posve nenormalna, sve je neizvjesno, ništa se ne može planirati. Kad krumpir prispije - komu prodati, gdje prodati, kako prodati...?! Virus je sve poremetio, ne zna se na što će ovo izaći - sa strepnjom govori Vukojević.

Ivan Kaleb / Večernji list

na vrh članka