Ravnatelj SSŠ Ruđera Boškovića Ljubuški: Otvaramo nove smjerove jer tržištu svake godine treba oko 90 radnika u području obrade drveta - audio

Ravnatelj SSŠ Ruđera Boškovića Ljubuški: Otvaramo nove smjerove jer tržištu svake godine treba oko 90 radnika u području obrade drveta - audio

"Drvni Klaster Hercegovine nas je obavijestio kako im svake godine treba oko 90 radnika u području obrade drveta, a educiranih u tim zanimanjima gotovo i nema", objasnio je Ivan Šaravanja, ravnatelj Srednje strukovne škole Ruđera Boškovića Ljubuški zašto će se ljubuški školarci uskoro moći obučavati za stolare i drvodjeljske tehničare.

Podsjetimo, na zahtjev škole, općinski vijećnici su na 14. sjednici Općinskog vijeća Ljubuški dali suglasnost SSŠ Ruđera Boškovića u Ljubuškom za uvođenje novih struka.

Tako će ljubuški školarci u školskoj 2018./2019. moći upisati smjer stolar – trogodišnje zanimanje u obrtništvu, dok će u školskoj 2019./2020. moći upisati smjer drvodjeljski tehničar dizajner – četverogodišnje zanimanje.

Ravnatelj škole Ivan Šaravanja rekao je kako sada rade na uređenju radionice i uvođenju nastavnih pomagala kako bi učenike dočekali spremni. Sredstva su osigurana u suradnji s Općinom Ljubuški, njemačkim GIZ-om, Drvnim klasterom te Agencijom za suradnju u unaprijeđenju gospodarstva, izjavio je Šaravanja.

On je dodao kako već ove godine očekuju upis učenika koji su motivirani i žele raditi u obradi drveta. Smatra kako će oni koji završe ove smjerove imati dobru perspektivu, jer na tržištu postoji velika potražnja za stolarijom i drvnim pomagalima, dok educiranih kadrova u tom polju skoro da i nema.

"Vidjeli smo kako to zanimanje gotovo i ne postoji, ne samo u Zapadno-hercegovačkoj županiji, nego i u susjednim županijama, to su prošle godine uveli jedino u Tomislavgradu", istaknuo je Šaravanja.

Poslušajte cjelovitu izjavu ravnatelja SSŠ Ljubuški Ivana Šaravanje

 

Radio Ljubuški

 

na vrh članka