Misa zadušnica za žrtve Križnog puta u Stocu

Ponedjeljak, 15 Svibanj 2017 06:49 Radio Ljubuški
Ispis PDF

stolac misaStolac, 15. svibnja 2017. (Župa Sv. Ilije) – Neposredno nakon rata, osobito poslije Bleiburške tragedije, u svibnju/lipnju 1945., na tisuće sudionika Križnoga puta našega naroda dovodili su jugokomunisti iz smjera Mostara, kao i mnoge nevine ljude, uglavnom civile, iz svih hercegovačkih, susjednih dalmatinskih i južnobosanskih općina, na »sud« u Stolac i tu im lažnim svjedocima presuđivali i potom ih masakrirali.

 

Stoga stolačka župa Sv. Ilije proroka svake godine, u okviru obilježavanja obljetnice Bleiburške tragedije, slavi sv. misu zadušnicu za brojne žrtve koje su tu poubijane. Ove godine to je u subotu 20. svibnja. Sve započinje svibanjskom pobožnošću Gospi u 17.30, nakon toga slijedi polaganje vijenaca pred spomenik pobijenima i sv. misa zadušnica u 18.00.

 

Na ovu obljetnicu uobičajeno dolaze izaslanstva koja će sa svojom pratnjom položiti vijence za pobijene s područja svojih općina. Organizatori pozivaju i brojne KUD-ove da u narodnim nošnjama dođu kao počasna straža onima koji su u takvim nošnjama ovdje položili život.

 

Očekuje se i mnoštvo vjernika koji redovno dolaze, mole se i odaju počast brojnim žrtvama, kojih prema povjesničarima nažalost ima oko 10.000.

 

 

Izvor: Komisija HBK i BK BiH za hrvatski martirologij

 

Ažurirano: Ponedjeljak, 15 Svibanj 2017 14:12
#
#